Este probabil ca grupul Johnson&Johnson să nu-și îndeplinească ținta de livrări ale vaccinului anti-COVID în UE

Această nerespectare de îndeplinire a țintei ar putea determina noi întârzieri în campania de vaccinare din blocul comunitar, cu toate că UE se bazează acum în principal pe vaccinul Pfizer/BioNTech pentru inocularea populaţiei, conform informațiilor transmise de reuters.com

Amintim că peste jumătate dintre adulţii din UE au primit până acum cel puţin o doză, potrivit sursei menționate.

Anunțul făcut anterior de EMA

Săptămâna trecută, organismul european de reglementare a medicamentelor EMA a anunţat că mai multe loturi de vaccin J&J trimise în Europa de o fabrică Emergent din SUA nu vor fi administrate, ca măsură de precauţie, după un caz de contaminare cu substanţe folosite pentru vaccinul AstraZeneca, produse la aceeaşi fabrică.

Un comunicat al EMA arată că în urma acestei decizii 17 milioane de doze au fost interzise în blocul comunitar, conform sursei menționate.

„În urma opririi acestor loturi, este de aşteptat ca J&J să nu poată livra 55 de milioane de doze până la sfârşitul acestui trimestru”, a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană a comandat în total 200 de milioane de doze de la J&J, din care 55 milioane ar trebui livrate până la sfârşitul lui iunie. Până acum, compania a livrat circa 12 milioane de doze din vaccinul său, care se administrează într-o singură doză.

Purtătorul de cuvânt citat miercuri nu a precizat câte doze este de aşteptat să livreze J&J de fapt până la sfârşitul lunii, asigurând însă într-o conferinţă de presă că „statele membre şi Comisia au exprimat puternice preocupări cu privire la acest decalaj”.

Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că UE este „în grafic” în îndeplinirea obiectivului de imunizare a 70% din populaţia adultă în această vară.

Totodată, o purtătoare de cuvânt a companiei Johnson&Johnson a afirmat că aceasta îşi menţine angajamentului de a livra 200 de milioane de doze din vaccinul său anti-COVID Uniunii Europene, Norvegiei şi Islandei.

Sursa foto: Johnson&Johnson