Joe Biden a declarat că va anula decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ”în prima zi” a preşedinţiei sale, în caz de victorie, relatează AFP.

”Americanii sunt mai în siguranţă atunci când America se angajează să consolideze sănătatea globală. În prima zi a preşedinţiei mele, mă voi alătura OMS şi voi reafirma leadership-ul nostru mondial”, a declarat candidatul democrat la Casa Albă.

Retragerea Statelor Unite din OMS va intra în vigoare la 6 iulie 2021, la un an după notificarea oficială de marţi, ceea i-ar acorda lui Joe Biden posibilitatea de a o anula în cazul venirii sale la Casa Albă, în ianuarie 2021.

Donald Trump a semnat documentul de retragere

Preşedintele Donald Trump a retras oficial Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care o acuză că a gestionat greşit pandemia de coronavirus, a anunţat marţi un senator american, relatează AFP.

„Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris, pe Twitter, Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru relaţii externe din Senatul SUA.

Opoziția democrată a criticat vehement decizia retragerii în perioada unei pandemii care apare o dată la o sută de ani.

Mai multe voci au avertizat că vor fi afectate inclusiv studiile clinice esenţiale pentru dezvoltarea de vaccinuri, dar şi eforturile de a monitoriza răspândirea coronavirusului pe planetă.

La momentul actual, OMS depune eforturi pentru a livra echipamente medicale şi de siguranţă – precum ventilatoare – în unităţi medicale din întreaga lume.