Preşedintele SUA, Joe Biden a anunțat joi că este „o zi tristă” pentru libertatea presei în lume după închiderea Apple Daily, cotidian din Hong Kong critic la adresa puterii chineze, ca urmare a presiunilor din partea autorităţilor.

„Locuitorii din Hong Kong au dreptul la libertatea presei”, a subliniat preşedintele democrat într-un comunicat, denunţând atacurile Beijingului contra „instituţiilor democratice” din Hong Kong.

Apple Daily, cotidian pro-democrat constrâns să-şi înceteze apariţia, este un „bastion cu adevărat necesar al jurnalismului independent”, a estimat preşedintele american.

Biden a solicitat Beijingului să-i elibereze pe jurnaliştii şi responsabilii din sectorul mass-media recent arestaţi la Hong Kong. Redactorul-şef adjunct al Apple Daily, Chan Pui-man, a fost arestat săptămâna trecută pentru atentat la adresa securităţii naţionale.

Proprietarul cotidianului, magnatul de presă Jimmy Lai, este şi el în detenţie pentru implicarea în manifestaţiile din 2019 în favoarea democraţiei. El este acuzat conform legii securităţii naţionale, pasibil de închisoare pe viaţă. Alţi directori au ziarului au fost arestaţi iar activele îngheţate.

„A face jurnalism nu este o crimă”, a scris Joe Biden într-un comunicat transmis de Casa Albă.

Apple Daily, acuzat că ar fi încălcat controversata lege a securității naționale

Autoritățile din China au acuzat că jurnaliștii de la Apple Daily, cea mai importantă publicație pro-democrație din Hong Kong, ar fi încălcat controversata lege a securității naționale a orașului. În urma acuzațiilor respective, publicația a transmis că se va închide.

Conform informațiilor transmise de către BBC, birourile publicației au fost vizate săptămâna trecută de mai multe percheziții, la care au participat peste 500 de polițiști. În urma acestora, autoritățile l-au reținut pe redactorul șef, dar și pe alte cinci persoane din conducere, potrivit sursei menționate.

Amintim că publicația respectivă este cunoscută deoarece a lansat de mai multe ori critici la adresa conducerilor din Hong Kong și China. Totodată, fondatorul publicației, Jimmy Lai, se află deja în închisoare pentru o serie de acuzații.

De asemenea, Apple Daily anunțase anterior că urmează să decidă dacă se va închide sau va continua să funcționeze, după o ședință care urma să aibă vineri. Totuși, anunțul a venit cu două zile mai devreme. Înainte de arestările recente, publicația a explicat că încă dispunea de fonduri care să asigure timp de „câteva săptămâni” funcționarea site-ului.

Sursă foto: Dreamstime