Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden participă la întâlnirea anuală a liderilor din G20 de la Roma. Liderii vor aborda teme precum pandemia de COVID-19 și combaterea schimbărilor climatice, relatează Reuters.

Avionul prezidenţial a aterizat vineri noaptea, în jurul orei locale 02:25 (00.25 GMT) în Italia. Chiar înainte de a se îmbarca la bordul Air Force One, preşedintele SUA a prezentat un plan ”istoric” ce prevede alocarea a mii de miliarde de dolari pentru infrastructură, tranziţie energetică şi beneficii sociale.

Joe Biden s-a întâlnit cu Papa Francisc

Aceleaşi subiecte au fost discutate şi la Vatican în timpul întâlnirii pe care preşedintele american a avut-o vineri cu Papa Francisc. Acceasta a fost prima vizită a lui Joe Biden ca președinte, cu Suveranul Pontif. Este cel de-al doilea președinte american catolic care se întâlnește cu un Papă, primul fiind John F. Kennedy.

Întâlnirea a durat 90 de minute, mult mai mult decât cu alți președinți americani. De exemplu, întâlnirea Papei cu Donald Trump a durat 30 de minute, iar cu Obama, 50 de minute.

Cei care au fost prezenți au spus că Biden și Papa au fost foarte bine dispuși, dar că s-au discutat teme extrem de serioase, precum pandemia, avortul, situația internațioanlă, imigranții, și alte teme extrem de importante.

Urmează întâlnirile cu Mario Draghi și Emmanuel Macron

Joe Biden urmează să aibă apoi o întrevedere cu şeful guvernului italian Mario Draghi. Gazda summitului G20 care are loc sâmbătă şi duminică, fostul director al Băncii Centrale Europene trezeşte mult interes în Statele Unite şi în alte ţări prin planurile sale de reformă în ritm accelerat.

Ulterior, Joe Biden va avea o întrevedere cu președintele francez, Emmanuel Macron.

Sâmbătă începe summitul G20, iar măsurile de securitate sunt unele fără precedent: 5.300 de carabinieri, polițiști, elicoptere, asigură protecția șefilor de stat

Preşedintele american îşi va continua apoi turneul european în Scoţia, unde va participa începând de duminică la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), la Glasgow.

La G20 ca şi la COP26, preşedintele american va trebui să arate că nu s-a distanţat doar de excesele verbale ale predecesorului său Donald Trump, ci şi de tentaţiile de retragere şi unilateralism.