Istanbul oferă o experiență minunată celor care călătoresc singuri

Evaluată ca una dintre cele mai populare destinații din Europa, Istanbul dispune de o varietate impresionantă de activități și trăiri pentru călătorii singuri. Datorită mixului său cultural bogat și atmosferei prietenoase, cei care călătoresc fără însoțitori vor găsi Istanbulul o destinație fascinantă, dinamică și accesibilă, apreciată de numeroase reviste de călătorii de prestigiu în 2024.

Această metropolă invită vizitatorii să se aventureze prin străzile sale, să descopere muzee, monumente, expoziții exclusiviste, străzi pitorești, hoteluri de lux, restaurante cu stele Michelin și o gamă variată de opțiuni pentru shopping de calitate, potrivit Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).

Două continente, un singur oraș

Dacă te afli în premieră în Istanbul, singurul oraș din lume construit pe două continente, îți recomand să începi explorarea din Peninsulă. Aici vei descoperi numeroase monumente remarcabile, printre care se numără Moscheea Hagia Sofia (Ayasofya), Bazilica Cisternă (Yerebatan Sarnıcı), Palatul Topkapı (Topkapı Sarayı) și Moscheea Albastră (Sultanahmet Camii).

Muzeul de Arheologie din Istanbul (İstanbul Arkeoloji Müzesi), amplasat în grădina Palatului Topkapı, este un loc esențial de vizitat pentru cei pasionați de istorie și care doresc să se aprofundeze în patrimoniul arheologic al Turciei.

Fără îndoială, o călătorie în Istanbul nu ar fi completă fără a explora Marele Bazar, o bijuterie istorică ce datează de secole (Kapalıçarşı).

Totodată, Bazarul de Mirodenii (Mısır Çarşısı) din Eminönü oferă vizitatorilor o experiență de shopping inedită într-un decor plin de istorie.

După ce ai degustat și, eventual, achiziționat diverse mirodenii, ceaiuri, fructe uscate sau alte bunătăți de la bazar, te poți îndrepta spre terminalul de feriboturi din apropiere pentru a te bucura de o croazieră pe Bosfor. Aici, vei putea admira Turnul Fecioarei (Kız Kulesi), unul dintre numeroasele puncte de atracție spectaculoase de-a lungul strâmtorii Bosfor.

Turcia 1
SURSA FOTO: Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA)
Turcia 2
SURSA FOTO: Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA)
Turcia 3
SURSA FOTO: Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA)

Experiențe unice ale orașului

Pentru a ajunge în Karaköy, o destinație turistică apreciată pentru muzeele sale, portul modern de croazieră Galataport İstanbul și pentru centrul său comercial în aer liber, puteți lua în considerare o vizită. Aici se găsește și Muzeul de Artă Modernă İstanbul (İstanbul Modern Sanat Müzesi), o creație a arhitectului Renzo Piano și primul muzeu de artă modernă și contemporană din Turcia.

De asemenea, merită să vizitați Muzeul de Pictură și Sculptură de la İstanbul (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), primul și cel mai detaliat muzeu de arte plastice din țară.

Galata este un alt punct de interes turistic pe care ar trebui să îl aveți în vedere, fiind renumit pentru buticurile sale. După ce ajungeți acolo, nu ratați ocazia să vizitați Turnul Galata (Galata Kulesi). După ce parcurgeți interiorul turnului, veți fi răsplătiți cu vederi panoramice asupra metropolei.

Bulevardul Istiklal, cea mai celebră stradă din Istanbul, este un alt loc pe care nu ar trebui să îl ratați. Aici, puteți alege să călătoriți cu tramvaiul roșu emblematic sau să vă plimbați prin numeroasele hanuri istorice și biserici. De asemenea, este locul ideal pentru a savura o cafea turcească tradițională.

În plus, băile turcești tradiționale (hamam) din cartierele Karaköy, Sultanahmet, Cağaloğlu, Beyoğlu și Beșiktaș reprezintă destinații perfecte pentru a vă relaxa și pentru a vă bucura de o experiență autentică și memorabilă.

Aventuri solo pline de aromă

İstanbul se numără printre destinațiile ideale pentru călătorii solo, datorită bogăției sale gastronomice. Orașul oferă o varietate impresionantă de experiențe culinare, de la deliciile stradale la tavernele tradiționale și restaurantele de top cu stele Michelin.

Numeroase dintre restaurantele sofisticate ale metropolei, gestionate cu măiestrie de femei talentate în arta culinară, pun în scenă atât interpretări autentice, cât și inovatoare ale bucătăriei internaționale și ale tradiționalelor rețete anatoliene.

Turcia 4
SURSA FOTO: Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA)
Turcia 5
SURSA FOTO: Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA)
Turcia 7
SURSA FOTO: Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA)
Turcia 6
SURSA FOTO: Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA)

Pe malul european al Bosforului, aveți oportunitatea să vă bucurați de mese rafinate în restaurantele de lux specializate în preparate din pește. În zonele Kuruçeșme, Arnavutköy, Bebek și Sarıyer, puteți degusta mâncăruri bogate bazate pe fructe de mare și aperitive tradiționale locale.

Însă, pentru cei care apreciază bucatele de tip „street food”, Istanbulul oferă o varietate impresionantă de gusturi, de la kokoreç, döner și cartofi umpluți (kumpir) până la midii prăjite sau umplute. Aceste delicii pot fi savurate în cartierele Taksim și Beșiktaș, dar și la piața Kadıköy de pe partea anatoliană a orașului.