Declaraţia survine după ce cotidianul israelian Yedioth Ahronoth a scris că administraţia Trump plănuieşte un acord ‘gigantic’ de vânzare de avioane F-35 către Emirate, ca parte a acordului mediat de SUA privind normalizarea relaţiilor între acestea şi Israel.

Washingtonul s-a abţinut de la vânzări de arme în Orientul Mijlociu care ar fi putut diminua ‘avantajul militar calitativ’ al Israelului. Înţelegerea s-a aplicat şi avioanelor F-35, pe care SUA le-au refuzat statelor arabe, în timp ce Israelul le-a achiziţionat şi desfăşurat.

‘În discuţiile (privind normalizarea relaţiilor cu EAU), Israelul nu şi-a modificat poziţia consecventă împotriva vânzării către orice stat din Orientul Mijlociu de arme şi tehnologii de apărare care ar putea modifica balanţa (militară)’, a subliniat biroul lui Netanyahu, precizând că această opoziţie se referă inclusiv la orice vânzare de F-35.

EAU ar putea obține un contract de achiziție

Administraţia Trump a semnalat că EAU ar putea obţine un contract de achiziţie de armamente nespecificate după anunţul de joi privind normalizarea relaţiilor cu Israel.

La postul public de radio Kan, ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, cu statut de observator în cabinetul de securitate al lui Netanyahu, a afirmat că administraţii americane anterioare ‘au acţionat contrar dorinţelor noastre’ prin vânzarea către EAU de avioane de luptă F-16 mai avansate decât cele deţinute de Israel, precum şi de aparate F-15 Arabiei Saudite.

Avioanele F-35 nu ar reprezenta o problemă

Potrivit lui Steinitz, chiar dacă Washingtonul va vinde F-35 Emiratelor, este improbabil că aceasta ar reprezenta un pericol pentru Israel având în vedere că distanţa dintre cele două ţări este mai mare decât dublul razei de acţiune a acestui avion fără realimentare.

Ministrul a dorit să-şi liniştească suplimentar compatrioţii, remarcând că ‘orice F-35 care ajunge, în cele din urmă, în Emiratele Arabe Unite – nu că am fi încântaţi de aşa ceva, pentru că întotdeauna vrem să fim singurii din regiune (cu astfel de arme) – ameninţă Iranul mai mult decât pe noi’, cu referire la duşmanul comun al Israelului şi al multor state arabe din Golf.