BNR va rata în 2009 ţinta de inflaţie pentru al treilea an consecutiv, din cauza unor factori asupra cărora nu are influenţă, precum accizele la tutun, dar indicatorul se va încadra cel mai probabil în intervalul ţintit pentru anul viitor.

Rata anuală a inflaţiei a depăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, după ce s-a ridicat la 6,5% şi, respectiv, 6,3%.

Toţi analiştii chestionaţi de Mediafax estimează pentru finele acestui an o rată a inflaţiei de 4,7% sau 4,8% şi majoritatea anticipează încadrarea indicatorului în ţinta stabilită de BNR pentru 2010, de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, şi economistul RBS România, Cătălina Molnar, estimează pentru finele acestui an o inflaţie de 4,8%, în timp ce Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, anticipează că rata se va situa la 4,7% la finele acestui an.

Banca Naţională a României a stabilit pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

SURSA:Mediafax