Anunţul făcut de şeful Organizaţiei Aviaţiei Civile a Iranului, Touraj Dehghani-Zanganeh, marchează primul raport oficial privind conţinutul înregistrărilor de voce şi date din cabina de pilotaj, care au fost trimise în iulie în Franţa pentru a fi citite, potrivit agerpres.ro

Explicația oferită de Teheran

Conform explicației oferite de Teheran, avionul ucrainean a fost doborât accidental, într-o perioadă de tensiuni extreme cu Statele Unite. Trebuie menționat că toate cele 176 de persoane de la bord au murit.

„Nouăsprezece secunde după ce prima rachetă a lovit avionul, vocile piloţilor din interiorul cockpitului au indicat că pasagerii erau în viaţă … 25 de secunde mai târziu a doua rachetă a lovit avionul”, a transmis Touraj Dehghani-Zanganeh la televiziunea de stat.

Este cerută o anchetă amănunţită asupra incidentului

Iranul a purtat convorbiri cu Ucraina, Canada şi alte ţări care au avut cetăţeni la bordul aeronavei doborâte şi care au cerut o anchetă amănunţită asupra incidentului.

„Analiza datelor din cutiile negre nu ar trebui să fie politizată”, a spus Zanganeh.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au doborât aparatul ucrainean cu o rachetă sol-aer la 8 ianuarie, imediat după ce avionul decolase din Teheran, în ceea ce ulterior Teheranul a recunoscut că a fost o „greşeală dezastruoasă” făcută de forţele sale, aflate în alertă ridicată în timpul unei confruntări cu Statele Unite.

Oficiali iranieni şi ucraineni au purtat discuţii cu privire la despăgubiri pentru familiile victimelor. O nouă rundă a dialogului este programată pentru luna octombrie.

Iranul este gata să plătească despăgubiri

Iranul este „în principiu” pregătit să plătească despăgubiri Ucrainei pentru avionul de pasageri doborât accidental de armata iraniană la 8 ianuarie a.c., a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, citat de DPA.

„Am consimţit, în principiu, dar problema necesită foarte mult timp”, a declarat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Abbas Mousavi, pentru agenţia de presă Irna.

El a adăugat că urmează să fie stabilită data exactă a plăţilor şi rămân mai multe aspecte tehnice şi juridice de examinat şi de discutat.