Omul de afaceri Ion Țiriac, fost tenisman de performanță în tinerețe, trage un semnal de alarmă cu privire la pregătirea fizică precară și la lipsa unei dezvoltări armonioase a copiilor de azi.

Mai mult decât atât, Țiriac acuză faptul că niciun guvern de până acum din România nu a manifestat preocupare cu privire la sănătatea copiilor, care trebuie să se manifeste prin multă mișcare în aer liber, fie că este vorba de sporturi organizate precum fotbalul sau handbalul, fie doar de activități simple, ca alergarea.

”Avem o viață complet diferită în ziua de astăzi”

”E greu să explici tineretului de astăzi ce fel de atlet eram eu, lumea s-a schimbat, societatea s-a schimbat. Acești tineri de azi au șansa să devină … nu oameni normali, ci oameni reali. Într-o societate în care un copil de un an și jumătate are deja tableta în mâna ca să nu urle la restaurant și așa mai departe, nu mai există în orașe mari fotbal între blocuri sau ce era altădată. Avem o viață complet diferită în ziua de astăzi.

Altădată, când se termina școala la ora 1, până la 7 nu te mai vedea nimeni, nici familia. Ba jucai fotbal, ba jucai handbal, ba te cățărai, ba fugeai. Era o viața absolut normală și zic că de aici începe problema în ziua de astăzi. Ne-am pierdut busola cu totul, absolut cu totul.

Niciun guvern nu are timpul necesar și să creeze o prioritate din educația normală a unui copil, a unui tânăr. Să îi dea ocazia să se dezvolte. Altfel, o să avem numai computere, cu capul senzațional, dar cu picioarele oloage”, a explicat Ion Țiriac pentru pagina de Facebook @sportsfestivalcom.

Specializat pe meciurile la dublu

În 1970, a Ion Țiriac câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros.

Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979) și, alături de Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974).

Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între anii 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase.