Președintele Klaus Iohannis susține că România s-ar putea confrunta în această toamnă cu un așa-zis val 4 al pandemiei de Covid-19. El a adăugat că valul 3 a venit și a fost deja destul de puternic, însă din fericire campania de vaccinare anti-covid și-a făcut simțită prezența.

Șeful statului susține că deși acum este oprită pandemia, virusul evoluează în continuare, iar vaccinarea este cea mai importantă.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că interesul românilor pentru campania de vaccinare a scăzut în ultima perioadă, deoarece a scăzut și numărul de cazuri noi de îmbolnăviri cu Covid-19. El a amintit despre noile mutații ale coronavirusului, care sunt mult mai agresive și se răspândesc și mult mai ușor .

”Știm din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri și, într-adevăr, am avut și noi din păcate al 3-lea val, destul de puternic. Dar, la noi, campania de vaccinare a fost un succes. Noi, practic, am oprit pandemia. Acum, însă, faptul că avem așa puține cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci avem un succes, care cumva se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare. Eu în continuare sunt de părere că vaccinarea este vitală.

Klaus Iohannis trage semnalul de alarmă

Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie sau noiembrie cu un al 4-lea val? Pentru că virusul evoluează. Vedem că apar la o lună, două, noi forme ale virusului mai agresive, care se răspândesc mai ușor. Părerea mea, în continuare, părerea mea sinceră, este că fiecare român ar face bine să se vaccineze, dacă nu vrea să ajungă la spital”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Amintim faptul că varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în India şi deosebit de contagioasă, ar urma să reprezinte 90% din cazurile noi de COVID-19 în Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august.

Semnalul de alarmă a fost tras miercuri, de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), făcând apel la vigilenţă în rândul populației