Klaus Iohannis este somat de Sindicatul Solidaritatea din Hunedoara să ia reacționeze. Minerii au transmis o scrisoare deschisă către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Guvernul României şi Avocatului Poporului. Ei cer convocarea unei şedinţe CSAT pe tema situaţiei din Valea Jiului. Aici, sute de mineri protestează de mai multe zile. Termocentrala Mintia a fost oprită din lipsă de cărbune.

„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara vă sesizează următoarele aspecte legate de oprirea Termocentralei Mintia din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din lipsă de cărbune la data de 19.02.2020 şi amplificarea convulsiilor sociale în Valea Jiului, nemulţumirea cetăţenilor rămaşi în frig şi a celor care nu vor putea să îşi ducă copiii la şcoală, respectiv manifestările spontane ale salariaţilor care se pot accentua din cauza incertitudinii siguranţei locului de muncă, neplata salariilor şi perspectiva intrării în faliment a societăţii”, se arată în scrisoarea transmisă de Sindicatul Solidaritatea.

În scrisoare se arată că odată cu operirea termocentralei, municipiul Deva a rămas fără căldură şi apă caldă. Într-o situație critică se află cetăţenii din Deva, instituţiile publice, şcoli, grădiniţe, spitale, creşe şi agenţi economici. Aceștia erau racordaţi la sistemul de termoficare. Acum sunt fără apă caldă şi căldură, în plină iarnă şi stare de alertă (pandemie).

E nevoie urgent de un stoc de cărbune din rezerva de stat

Reprezentanţii sindicatului au mai transmis că ar fi necesar un stoc de cărbune din rezerva de stat. Acest lucru este obligatoriu pentru ca populaţia din Deva să nu mai rămână fără apă caldă şi căldură în plină iarnă.

”De nenumărate ori am solicitat Guvernului României, Ministerului Energiei şi Ministerul Afacerilor Interne constituirea la Termocentrala Mintia a unui stoc de cărbune la rezerva de stat (conform Legii 82/1992)”, au spus ei.

Este necesar acest lucru pentru evitarea rămânerii populaţiei, instituţiilor publice, şcolilor, grădiniţelor, creşelor, spitalelor şi agenţilor economici din municipiul Deva fără apă caldă şi căldură.

Ei susțin că solicitările au rămas fără răspuns din partea autorităţilor.

Iohannis, chemat să convoace CSAT

“Pe această cale vă sesizăm şi faptul că din lipsa lichidităţilor nu se pot constitui garanţiile financiare pe Piaţa de Echilibrare la CNTEE Transelectrica S.A., situaţie care va împiedica accesul Termocentralei Mintia la vânzarea de energie electrică pe platforma OPCOM a operatorului pieţei de energie unice din România, începând cu data de 26.02.2021”, se mai arată în textul scrisorii.

Sindicaliştii solicită, în finalul scrisorii lor, convocarea unei şedinţe a CSAT pe tema situaţiei din Valea Jiului.