Întrebat despre cum a ajuns România într-o astfel de situație și cărui fapt se datorează această creștere alarmantă a numărului de cazuri, șeful statului consideră că de vină ar fi în mod principal decizia CCR privind legea carantinării.

”Datele arată ceva destul de clar. În starea de urgență situația a fost bine gestionată. Când am intrat în cea de alertă, o serie de decizii ale Curții Constituționale au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă.

Disputa din Parlament pe legea carantinei și izolării a fost una negativă. Nu pot să nu văd că legea a fost elabortă în regim de urgență de Guvern, iar în Parlament PSD a avut un cisnism inimaginabil și au ținut legea pe loc. În acest timp, publicul a avut impresia că lucrurile nu sunt grave”, a spus Iohannis.

Boala poate fi mortală

Totodată, Klaus Iohanis a mai precizat că în urma deciziei CCR, oamenii au ales să iasă din spitale, iar o vină au avut-o și politicienii care au incitat populația la nesupunere.

”Politicienii au incitat la nesupunere. S-a indus în public impresia că lucrurile nu sunt grave. Foarte multe persoane au ieșit din spitale. PSD cu un cinism iniaginabil a tergiversat elaborarea acestei legislații. În această perioadă, situația s-a deteriorat grav. Așa am ajuns la cele 1200 de cazuri zilnice pe care le avem”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că evoluția pandemiei va mai continua în România, și totodată a făcut un apel la români să conștientizeze gravitatea acestei boli care poate fi mortală și de asemenea, poate avea urmări grave.

”Din păcate, evoluția aceasta va mai dura. Dacă nu se va înțelege, boala poate fi mortală și poate avea urmări”, a mai spus Iohannis.