Șeful statului a avut luni și marți a doua rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pentru desemnarea premierului.

Cioloş urmează să îşi formeze un cabinet care va fi supus votului din Parlament.

"Este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o întărire, o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranţă nevoie şi de oameni noi", a declarat preşedintele Iohannis.

"Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi euroatlantică. De aceea, este nevoie ca, orice guvern am avea, să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice", a mai spus Iohannis.

El a adăugat că vede soluţia "într-un guvern tehnocrat", precizând că partidele au agreat soluţia, "cu mici excepţii".

Cine este noul premier

De profesie inginer agronom, Dacian Cioloş, în vârstă de 45 de ani, se bucură de imaginea unui tehnocrat de succes după ce în perioada 2010-2014 a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020.

În vara lui 2014, Cioloş a fost în cărţi pentru primirea unui nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru un social-demorat, Corina Creţu, nume ţinut ascuns la aceea vreme de premier. Munca lui Dacian Cioloş a fost apreciată de decidenţii europeni, ceea ce a dus la numirea acestuia la 1 iulie 2015 în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Dacian Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultura din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994. Şi-a continuat studiile în Franţa unde a făcut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat a Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier.

Cine este soţia premierului

Soţia lui Dacian Cioloş este franţuzoaica Valerie Ciolos-Villemin, despre care sunt voci care susţin că aceasta este nepoata fostului ministru de externe al Franței Michel Barnier.

Valerie Ciolos-Villemin este expertă în domeniul agriculturii, exact domeniul în care soţul său Dacian a fost comisar european. Ea a ocupat mai multe funcţii în zona agriculturii, cu focus pe zona României şi a Republicii Moldova.

Conform profilului său de Linkedin, Valerie Ciolos-Villemin este absolventă de studii superioare în ştiinţele agriculturii, iar în momentul de faţă este consultant independent.