Preşedintele Klaus Iohannis face anunţul momentului. Toţi românii trebuie să ştie. Şeful statului tocmai a terminat o şedinţă extrem de importantă cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Toate anunţurile vin în plină pandemie de coronavirus. Şcolile au fost în prim plan.

Iohannis, anunţul momentului

Iohannis a vorbit despre cele mai importante probleme, la Palatul Cotroceni, după discuţia cu Sorin Cîmpeanu. “Am vorbit cu ministrul, cu echipa din minister şi cu cei de la Administraţia Prezidenţială. Am făcut o analiză despre şcoala care a început de luni în format fizic.

A doua mare temă care va avea un impact imens în sistemul educaţional imens va fi locul pe care îl va ocupa România Educată în Planul de redresare şi Rezilienţă. Ne-am uitat la şcoli. Situaţaia este bună. Peste 10.000 de şcoli funcţionează fizic.

Peste 6000 de unităţi funcţionează în scenariul galben. Unii merg fizic, alţii online. Peste 2 milioane de elevi au început şcoala luni adică peste 70% din totalul elevilor. Ceilalţi sunt în online. Ne dorim ca localităţile din scenarii galbene sau roşii să iasă din scenariile astea în cel verde.

Trebuie să fim realişti. Pandemia nu s-a terminat. Din fericire au fost măsuri restrictive care au permis să se reducă numărul de bolnavi şi de noi infectări nu putem spune că am scăpat de pandemie. Să respectăm restricţiile impuse, să fim responsabili. Sunt copii din România cărora să le oferim şcoală în format fizic.

Refacerea şcolilor, cu bani europeni

A doua temă mare este cum putenm finanţa şcoala românească din Planul Naţional de redresare şi rezilienţă. Peste 30 de milioane de euro pentru a repara ce s-a stricat. Să facem sistemele publice şi economia mai performante. Am căutat cu ministerul cele mai bune zone în care se pot solicita bani pentru a face şcoala românească mai bună.

Toţo copii trebuie să aibă şansa de a învăţa. O meserie serioasă, a viitorului. Ne dorim tineri bine pregătiţi”, a explicat şeful statului.

 

 

Sursa foto INQUAM / George Calin