O recomandare importantă a lui Klaus Iohannis la această întâlnire de lucru a fost că liberalii să nu-i mai atace pe cei din USR-PLUS, chiar şi în cazul în care membrii acestei alianţe critică activitatea Guvernului. Dorinţa preşedintelui vine după ce premierul Orban a vorbit luni, la Biroul Executiv al PNL, despre cei din USR ca viitori parteneri de guvernare.

O altă recomandare a preşedintelui Iohannis a fost ca liberalii să renunţe la tema predilectă a PSD, pensiile şi salariile. “Veți spune simplu că respectați legea”, le-a fi transmis Iohannis liderilor PNL prezenţi, spun surse care au participat la întâlnire. “Vorbiți de investiții și locuri de muncă, de autostrăzi și spitale, nu de pensii și puncte de pensie”, ar mai fi declarat şeful statului. În plus, liberalii ar fi fost criticaţi şi pentru că au adoptat o poziţie defensivă în faţa atacurilor şi temelor de dezbatere lansate de PSD.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor dintre Klaus Iohannis şi liderii PNL a fost strategia pentru alegerile locale. Şeful statului a spus clar că nu doreşte să se implice prea mult în acest subiect, responsabilitatea pentru desemnarea candidaţilor şi strategiile de campanie căzând integral în responsabilitatea liberalilor. Totuşi, Iohannis a avut o recomandare: PNL să nu facă alianţe decât acolo unde nu poate câştiga singur primăriile şi Consiliile Judeţene, scrie digi24.ro.

De ce nu mai atacă PNL pe cei din USR?

Decizia de a nu mai răspunde atacurilor celor din USR-PLUS a venit în urma posibilităţii analizate de liberali de a guverna împreună cu aceştia. O guvernare comună ar fi necesară în cazul în care PNL nu obţine un scor suficient la parlamentare, de cel puţin 45%.

Premierul Ludovic Orban a explicat ce atitudine ar trebui să aibă liberalii faţă de USR: “O atitudine de dialog, de cooperare. Eu le-am solicitat colegilor mei să nu răspundă la niciun fel de atac. Sigur, să furnizeze informațiile obiective, pentru că din păcate multe critici nu au nicio legătură cu realitatea, sunt critici nedrepte în raport cu ceea ce am făcut, pentru că din punctul nostru de vedere sunt parteneri dezirabili, dacă nu se mențin pe această linie care după părerea mea nici nu le face bine.”