Într-o postare pe site-ul oficial, Ioana Constantin susține că toți elevii din România nu a mai făcut școală reală în ultimul an, iar școala online nu se poate numi școală.

Totodată, ea subliniază faptul că începerea școlilor în format fizic este cea mai bună veste de până acum de la debutul pandemiei, în contextul în care nimeni nu știe exact ce efect a avut în mod real închiderea școlilor pentru anumiți copii, în special pentru cei din mediul rural.

„Țineți școlile deschise până la capăt! Pentru sufletele și mințile copiilor României. Începerea școlilor în format fizic este cea mai bună veste de la începutul crizei Coronavirus.

Copiii României nu au mai făcut școală în mod real în ultimul an. Școala online nu a fost școală, indiferent cât s-au străduit părinții și dascălii.Închiderea școlilor a frânt destine inocente, a închis uși pentru mulți copii. Indiferent de unele declarații oficiale, în fiecare casă e o poveste. În fiecare casă, sunt neajunsuri.

În fiecare casă, e bucurie sau suferință. Nu vom știi niciodată ce efecte a avut în mod real închiderea școlilor pentru copiii României, mai ales pentru cei din rural, mai ales pentru cei din familii defavorizate. Închiderea școlilor în pandemie a adâncit și mai mult abandonul școlar timpuriu, unde România era deja în topul european”, a scris aceasta.

Școala online a avut efecte devastatoare

Ioana Constantin a  mai adăugat că efectele școlii online au fost devastatoare, în condițiile în care sute de mii de copii nu au avut acces la internet. Peste 16.000 de elevi au rămas corigenți, iar acestea nu sunt numere ci ”destine frânte”.

Totodată, ea a mai menționat că școlile nu mai trebuie închise pentru ca toți copiii să aibă șansa la un viitor mai bun odată cu finalizarea studiilor.

„Efectele ”școlii online” au fost devastatoare. Cel puțin 200.000 de copii nu au avut acces la școală pentru că nu au avut Internet sau un telefon sau un laptop. 16.500 de elevi au rămas corigenți numai în clasa a VIII-a. În anii trecuți, aveam 15.000 de elevi pentru toți anii de școală. Nu sunt cifre, sunt destine frânte. Iar acestea sunt numai datele oficiale, date la care se adaugă toți copiii care au unul sau amândoi părinții plecați la muncă în străinătate. Școala e pentru toți acești copii lumină.

Educația e baza oricărei societăți, aici trebuie să ne ducem investițiile și toată priceperea. Țările puternice au investit masiv în educație și cercetare, de aici începe viitorul. În toată isteria răfuielilor politice, cei care guvernează azi ar fi trebuit să înțeleagă ce responsabilitate uriașă au față de copii și dascăli, aici trebuiau concentrate cele mai multe resurse.

Școlile trebuie ținute deschise întreg anul școlar. Sunt șansa la un viitor bun a tuturor copiilor!”, a mai scris Constantin.