Ucraina se pregăteşte de război, iar tot mai multe voci la nivel internaţional susţin că o invazie a militarilor ruşi în ţara vecină este iminentă! De cealaltă parte însă, Moscova spune că totul este o invenţie şi lansează acuze la adresa SUA.

Americanii au pus la cale “acţiuni provocatoare” aproape de frontierele Rusiei, acuză Moscova

Reacţia Ministerului rus de Externe vine după ce jurnaliştii de la Washington Post au scris că serviciile de informaţii ale SUA cred că ar putea fi în curs pregătiri pentru o ofensivă a Rusiei împotriva Ucrainei, pe mai multe fronturi, notează agenţia Reuters.

“Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina pe Rusia”, a transmis, sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de ziarul Kommersant.

Maria Zaharova a adăugat că operaţiunea americană “se bazează pe acţiuni provocatoare în apropierea graniţelor Rusiei, însoţite de o retorică acuzatoare”.

Washington Post: Până la 175.000 de militari ruşi ar putea invada Ucraina anul viitor

Sursele citate de reputatul cotidian Washington Post sunt oficiali din Statele Unite şi un document din domeniul informaţiilor. Toate aceste surse vorbesc despre implicarea a până la 175.000 de militari ruşi într-un atac care ar putea avea loc anul viitor.

Statele Unite, aliaţii acestora din NATO şi Ucraina acuză Rusia de concentrarea de trupe lângă frontiera ucraineană. Ţara vecină a transmis clar că se teme de o invazie a soldaţilor ruşi.

În schimb, Moscova a dezminţit în mod repetat că ar avea intenţia de a invada Ucraina şi susţine că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care îşi concentrează forţele pentru un atac asupra regiunilor controlate de separatiştii pro-ruşi.

Rusia a mai transmis Ucrainei şi Occidentului că îşi poate deplasa trupele cum doreşte pe teritoriul propriu şi că acestea nu reprezintă nicio ameninţare externă.

Rusia poate invada Ucraina „când doreşte”. Un blitzkrieg de 7-10 zile e oricând posibil

Vineri, şi site-ul CNN scria despre declaraţiile unor surse apropiate de serviciile de informaţii din SUA, care ar fi de părere că soldaţii şi muniţia adusă de Moscova aproape de graniţa cu Ucraina sunt suficiente pentru un război „blitzkrieg” de 7-10 zile, timp ce ar putea creşte chiar şi la o lună de zile, dacă se introduc şi alte unităţi de sprijin.

Rusia poate invada „când doreşte”, iar trupele masate la frontiera cu Ucraina sunt echivalentul declanşării „unui blitzkrieg din zilele noastre”, este de părere şi Mike Quigley, congresman american şi membru în comisia pentru Intelligence a Camerei Reprezentanţilor.