A fost o noapte intensă, marcată, încă o dată de debarcările continue ale migranților pe insula Lampedusa, potrivit ilgiornale.it

Sosirea continuă a bărcilor cu migranți

Ore interminabile marcate de sosirea continuă a bărcilor cu migranți din Libia, Tunisia și Bangladesh. Peste 15 bărci, cu un total de 294 de cetăţeni străini la bord, au debarcat pe insulă până joi, în zorii zilei.

Unele sosiri au fost posibile ca urmare a operațiunilor de salvare efectuate de Harbour Master’s Office cu bărcile lor de patrulare, în timp ce șase debarcări independente au avut loc pe digul Favarolo și în portul comercial. O situație din ce în ce mai greu de gestionat, întrucât sosirile de acest tip se înregistrează acum cu frecvență zilnică, centrul de primire local fiind supraaglomerat.

Aici, nu a mai rămas niciun colț liber pentru a-i găzdui pe migranți: 1000 de persoane găzduite ocupă cele 95 de locuri disponibile străinilor. Cifre îngrijorătoare care, în acest context delicat pentru sănătate, cresc riscurile și pericolul posibilelor infecții cu coronavirus, nu numai în rândul persoanelor găzduite, ci și în afara centrului de primire.

48 de ore au fost suficiente pentru a permite ca aproximativ 800 de migranți să debarce pe Lampedusa, care acum nu mai reuşeşte să facă faţa situaţiei. Joi seara, 200 de tunisieni aflaţi la bordul feribotului vor ajunge în Porto Empedocle.

Rămâne problema celorlalţi migranți care între timp continuă să aglomereze centrul. Birourile prefecturii din Agrigento lucrează în permanență pentru a găsi alte soluții posibile pentru a goli centrul din districtul Imbriacola.

Între timp, joi după-amiază, liderul Ligii, Matteo Salvini a sosit la Lampedusa pentru a verifica personal situația cu care se confruntă în prezent insula.

Însoțit de eurodeputata Francesca Donato, fostul ministru de interne s-a deplasat la hotspot pentru a verifica starea structurii. Și a făcut comentarii privind felul în care gestionează guvernul fenomenul migrației: „Politica porturilor deschise a guvernului este absolut criminală – a spus Matteo Salvini – debarcările au crescut de patru ori față de anul trecut. În perioada virusului, ultimele focare au izbucnit toate din cauza acestor persoane. Politica acestui guvern – a continuat el – este de două ori criminală”, a decretat Salvini.