Testul ziarului

„Cer managerilor să judece fiecare decizie pe care o iau – nu doar după standardele legale, deși, evident, acesta este primul test, ci și prin ceea ce eu numesc„ testul ziarului”, a explicat Warren Buffett.

Practic, dacă un articol „scris de un reporter inteligent, dar destul de neprietenos” apare într-un ziar local despre o decizie sau ceva ce ați făcut, iar apropiații dvs îl citesc, cum vă simțiți?, a vrut să afle un alt student.

„Este destul de simplu”, spune Buffett. „Dacă decizia sau acțiunea ta trece testul respectiv, este în regulă. Dacă ceva este prea aproape de anumite linii, nu mai e în regulă”, a răspuns miliardarul.

Se poate spune, așadar, că, dacă treci „testul ziarului” lui Buffett, poți ajunge departe, deoarece în afaceri, dacă reputația ta eșuează, totul s-a terminat.

„Avem toți banii de care avem nevoie”, a spus miliardarul. „Am vrea să avem mai multe, dar ne putem permite să pierdem bani. Dar nu ne putem permite nici să ne pierdem reputația”, a subliniat Buffett.

„Linia reputației” invocată de Buffett nu a fost o simplă remarcă, în fața studenților. Este o lecție de viață pe care a trăit-o în calitate de președinte și CEO al Berkshire Hathaway: „Ai nevoie de 20 de ani pentru a-ți construi o reputație și de cinci minute pentru a o distruge. Dacă te gândești la asta, vei face lucrurile diferit”.

Nu vă riscați reputația

Afirmația lui Buffett de mai sus are ca scop să vă asigurați că rămâneți fidel valorilor pe care le aveți, chiar și când vă confruntați cu situații provocatoare. Afacerile constau în luarea unor decizii dure, deci este foarte important să rămâneți mereu cu capul pe umeri, chiar și în cele mai stresante momente.

Buffett conduce prin puterea exemplului. Și-a construit propria reputație, de om sîrguincios. El înțelege pe deplin că o conducere inteligentă și deciziile de afaceri au la temelie integritatea. Și fără integritate este aproape imposibil să câștigi o reputație bună.