Într-o postare pe pagina personală de Facebook, premierul Florin Cîțu anunță că începând cu luna septembrie 2021, firmele vor folosi un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit, în relația cu instituțiile publice.Este vorba despre E-Facturare, așa cum Guvernul a promis de multă vreme.

„E-Facturare. Așa cum am promis, introducem facturarea electronică între firme. Din septembrie 2021, agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit, în relația cu instituțiile publice”, anunță pe Facebook Florin Cîțu.

Totodată, el a mai vorbit și despre modul de implementare al acestei măsuri. Potrivit premierului, măsura va fi implementată de Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, în cadrul unui program pilot.

Acesta susține că prima etapă a procesului de fecturare electronică va generaliza relațiile dintre toți operatorii economici și stat și va însemna în același timp eficiență, dar și predictibilitate ”în cheltuirea banilor de către instituțiile publice, dar și creșterea veniturilor colectate la bugetul național”.

România se aliniază la standarde europene

Florin Cîțu susține că odată ce sistemul va deveni operațional, România va reuși să se analizeze la nivelul standardelor europene din domeniu, un lucru important pentru țara noastră.

„Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată in relațiile dintre toți operatorii economici. Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică, atât între agenții economici și instituțiile publice, cât și in relațiile dintre agenții economici va însemna eficiență și predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituțiile publice, dar și creșterea veniturilor colectate la bugetul național.

Odată cu operaționalizarea sistemului de facturare electronică în domeniul achizițiilor publice, România se aliniază standardelor europene din domeniu”, conchide Cîțu.