Românii trebuie să se conformeze unor noi reguli care se vor aplica chiar de luni. Cei care vor încălca ordinul venit de la autorități, vor scoate din buzunar sume piperate de bani. Mai exact, de luni, terasele izolate termic vor fi închise.

Pentru că termenul nu era foarte clar, autoritățile au venit cu detalii despre ce se înțelege prin termenul „terasă”. Definiția figurează în ordinul care impune carantina parțială în România.

„Unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-a pus sticlă, diferite tipuri de pereți pentru a păstra căldura. Dar ele devin spații închise. Se aplică regula spațiilor închise din restaurante, care rămane valabilă”, spunea în urmă cu câteva zile secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Noile reglementări au provocat revolta patronilor, care au încercat să găsească soluții pentru a rămâne cu localurile deschise. În plus, unii patroni de terase au făcut investiții masive în perspectiva sezonului de iarnă. Multe dintre aceste modificări, sunt însă anulate de noul ordin al autorităților.

„Pregătirile pentru sezonul rece sunt investiții pe care patronii de terase le-au făcut în ultima perioadă, dar care se vor duce pe apa sâmbetei după ultimele reglementări. De exemplu, o astfel de structură (o „minge” acoperită cu plastic transparent), evaluată undeva la 2 mii de euro, despre care patronii teraselor spuneau că ar fi putut să le garanteze prezența pe piață, inclusiv după impunerea restricțiilor, va fi considerată și aceasta un spațiu închis și cel mai probabil și această terasă va fi de luni închisă”, susțin jurnaliștii de la Digi24.

Măsurile vor lovi puternic în toți cei care au restaurante, care vor fi nevoiți să traverseze o perioadă dificilă. Cei care nu vor respecta măsurile impuse de autorități, vor fi aspru sancționați.

Polițiștii pregătesc amenzi cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei pentru cei care nu se conformează restricțiilor.