Așadar, banii vor fi virați pe cardurile sociale în a doua jumătate a lunii februarie. Adrian Câciu a explicat și de ce a întârziat procesul. Potrivit ministrului, era necesară o actualizare a bazei de date în condiţiile în care a crescut la 2.000 de lei venitul pe care trebuie să-l aibă o persoană eligibilă.

Banii vor fi virați în a doua jumătate a lunii februarie

Ministrul a explicat și că erau necesare bazele de date care sunt la Ministerul Muncii. Acestea au fost reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024.

Amintim că plafonul de eligibilitate era de 1.700 de lei anul trecut.

„În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie. De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat Adrian Câciu.

Adrian Câciu
SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu

Următoarea alimentare a cardurilor sociale va avea loc în aprilie

Totodată, următoarea alimentare a cardurilor sociale va avea loc în aprilie. Adrian Câciu a subliniat că românii eligibili vor primi 6 tranşe până la finalul anului. Fiecare va fi de 250 de lei.

„Până la finalul anului, 6 tranşe, de câte 250 de lei”, a completat ministrul.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat și că sunt aproximativ 2,5 milioane de cetăţeni care vor beneficia de aceste carduri sociale pentru alimente şi mese calde.

Noii beneficiari nu trebuie să întreprindă niciun demers pentru a primi voucherele sociale. Aceștia sunt incluși în anumite baze de date furnizate de Ministerul Muncii. Pentru acești beneficiari vor fi emise noi carduri și vor fi distribuite prin poștă.

Cardurile deja emise pot fi folosite în continuare, după ce sunt încărcate cu fondurile aferente.

Amintim că beneficiarii voucherelor sociale includ pensionarii cu venituri care nu depășesc suma de 2.000 de lei. Sunt vizate și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu aceleași niveluri de venituri.

Sprijinul financiar este disponibil și pentru familiile cu cel puțin doi copii sau pentru familiile monoparentale, ale căror venituri pe membru de familie nu depășesc 675 de lei.