Bonusurile primite la începutul acestui an aduc în conturile unor participanţi la fondurile de pensii private obligatorii contribuţii uriaşe, egale cu suma pe care alţi clienţi o pot strânge doar într-o viaţă.

Un bucureştean în vârstă de 33 de ani, clientul fondului de pensii obligatorii al BCR, a primit în contul individual o contribuţie lunară de peste 20.500 de lei (aproape 5.000 de euro), la începutul acestui an. Este cea mai mare sumă virată într-o singură lună la fondurile de pensii de pe Pilonul II, în cadrul celor patru tranşe din acest an, potrivit informaţiilor primite de „Capital“ de la şase administratori.

În primele patru luni ale anului, contribuţia medie a participanţilor care au primit bani în conturile de la fondurile de pensii obligatorii a fost de circa 33 de lei. Astfel, un participant care ar primi lunar în cont această sumă ar trebui să aştepte 52 de ani pentru ca valoarea cumulată a contribuţiilor sale să o egaleze pe cea a tânărului bucureştean.

158-30055-capital25bun1.jpg

Bonusurile măresc conturile

158-30053-25_family_19.jpg„Unii oameni, în unele luni, pot să dea „lovitura“, adică să încaseze nişte bonusuri mari. (…) Pot fi bonusuri pentru anul trecut, care de obicei se dau la începutul anului următor“, explică directorul general al BCR Fond de Pensii, Simona Diţescu. Contribuţia încasată de clientul bucureştean a fost generată tot de un bonus, care în luna respectivă i-a ridicat salariul la peste 1 milion de lei.

Pe locul al doilea se clasează con­tribuţia lunară în valoare de 16.300 de lei virată unui participant al ING Fond de Pensii, iar pe locul al treilea un client al fondului de pensii obligatorii administrat de Aviva, care a primit în cont o contribuţie de aproape 10.740 de lei. Următoarele locuri sunt ocupate de clienţi ai fondului Generali, pentru care au fost virate contribuţii între 7.500 şi 8.000 de lei. „Cu siguranţă, contribuţiile plătite în 2009 cuprind şi bonusurile anuale acordate angajatilor în decursul lunilor decembrie sau ianuarie“, afirmă directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

158-30056-capital25bun2.jpg

Români asiguraţi pe milioane de euro

158-30054-25_pensionari_19.jpgŞi pe piaţa asigurărilor de viaţă clienţii de top plătesc prime de mii de euro pentru poliţe cu acoperiri de milioane de euro. Cea mai mare primă lunară aferentă unei asigurări de viaţă este de 6.950 de euro, plătită de un client Allianz-Țiriac, potrivit datelor furnizate de companii. Cea mai mare sumă asigurată în cazul decesului din orice cauză apare tot la Allianz-Țiriac – 3,9 milioane de euro, dar pentru un alt client. Astfel de diferenţe sunt fireşti, valoarea primelor aferente poliţelor de viaţă fiind dată de factori precum riscurile asigurate, vârsta sau sexul clienţilor asiguraţi. Riscul de deces din orice cauză este acoperit de multe tipuri de asigurări. Există şi poliţe care acoperă numai acest risc, de multe ori încheiate de cei care au contractat un împrumut, la solicitarea băncii finanţatoare.

3.155 de lei este cea mai mare contribuţie lunară plătită în acest an la un fond  de pensii facultative; aceasta apare la ING Asigurări de Viaţă

158-30057-capital25bun3.jpg