Așadar, Legea 142/2023 arată că toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic gestionat de Registrul Auto Român (RAR), programat să apară anul viitor.

În acest context, manipularea odometrului unei mașini va fi interzisă prin lege. Mai mult, proprietarul unei mașini va trebui să repare odometrul sau să îl înlocuiască „fără întârziere”, în cazul în care este defect sau nu funcționează corect.

Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul

„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”, arată legea publicată recent în Monitorul Oficial.

Totodată, în document se găsește și definiția manipulării odometrului. Potrivit acesteia, manipularea odometrului reprezintă practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

Actul normativ nu stabilește și sancțiuni pentru încălcarea acestor reguli

În schimb, actul normativ nu stabilește și sancțiuni pentru încălcarea acestor reguli, după ce în versiunea inițială a proiectului ce a devenit acum lege se propunea închisoare pentru modificarea kilometrajului.

Potrivit unui paragraf ce a fost eliminat din forma în care a ieșit din Parlament, proiectul prevedea ca modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul să fie considerată infracțiune și pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Legea stabilește și că, începând din toamna anului viitor, la vânzarea unei mașini, proprietarul va trebui să-i dea celui care-o cumpără un certificat eliberat de RAR în baza informațiilor din registrul electronic, ce va conține istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă.

Certificatul va fi eliberat contra cost persoanei care intenționează să vândă o mașină și va avea o valabilitate de 60 de zile de la data eliberării. În momentul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la o mașină, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa această situație, care, spre deosebire de certificatul RAR, va fi gratuit.