Șoferii trebuie să știe faptul că depășirea bicicliștilor și a celor care merg pe trotinetă este interzisă pe anumite secțiuni de drum din România. În plus, încălcarea acestor prevederi poate avea consecințe grave, inclusiv suspendarea permisului de conducere.

Prin intermediul unei hotărâri de Guvern din 2021, a fost stabilită distanța de siguranță pe care șoferii trebuie să o păstreze față de bicicliști atunci când se angajează în depășiri. Această regulă se aplică și în cazul depășirii unei persoane care circulă pe o trotinetă electrică, transmite ProMotor.

Depășirea bicicletelor și trotinetelor este interzisă pe anumite porțiuni de drum

Potrivit reglementărilor, depășirea bicicletelor și trotinetelor este interzisă pe secțiunile de drum unde linia între benzi este continuă. Aceasta înseamnă că, indiferent de viteza de deplasare a biciclistului sau a celui care se deplasează pe trotinetă, șoferii nu au dreptul să îi depășească dacă manevra este interzisă pe respectiva secțiune de drum.

Conform HG 1075/2021, șoferii trebuie să păstreze o distanță laterală de siguranță atunci când se angajează în depășiri, iar această manevră trebuie realizată prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului.

Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h, se precizează în HG.

biciclete
SURSA FOTO: Dreamstime

Astfel, dacă șoferii sunt în spatele unui biciclist, pot să-l depășească doar dacă respectă următoarele reguli:

  • treceți cu roțile peste marcajul care desparte benzile sau sensurile de circulație, când vă aflați pe un drum unde viteza maximă admisă este de până în 50 km/h;
  • depășiți cu mai mult de o jumătate de mașină marcajul longitudinal, când circulați pe un drum unde viteza maximă admisă e de peste 50 km/h
  • biciclistul sau cel aflat pe trotinetă circulă pe pista sau pe acostamentul drumului.

Bicicliștii sunt obligați să meargă pe pista de biciclete, acolo unde există

Este important de menționat că bicicliștii și cei care circulă pe trotinetă trebuie să folosească pista special destinată lor, acolo unde aceasta există. În lipsa acesteia, circulația este permisă doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 km/h conform legii circulației.

„Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă.

În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”, stabilește Art. 41 (3) din legea circulației.