Alfred Simonis: Se instituie ordin de restricție împotriva celor care își agresează fizic sau verbal vecinii

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a anunţat că modificarea Codului Penal, care se referă ordinului de restricție împotriva celor care își agresează fizic sau verbal vecinii, a fost adoptată.

Această decizie a fost luată având în vedere incidentele frecvente în care mai multe familii de romi au avut conflicte cu locuitorii din Timişoara, în încercarea de a-i determina să părăsească locuințele sau să le vândă apartamentele.

”Ordin de restricţie împotriva clanurilor care vor să pună mâna pe casele timişorenilor! Am adoptat astăzi (marţi – n.r.) în Camera Deputaţilor o modificare a Codului Penal prin care se va putea institui ordin de restricţie persoanelor care îşi agresează fizic sau verbal vecinii.

Această iniţiativă a pornit în urma scandalurilor pe care mai multe clanuri din Timişoara le-au avut şi era necesar să intervenim pentru a stopa aceste abuzuri şi pentru protecţia oamenilor”, a transmis Alfred Simonis, într-un comunicat de presă.

Clanurile din Timișoara terorizează localnicii

alfred simonis
Alfred Simonis / SURSA FOTO: Facebook, Grupul Parlamentar PSD

Simonis a menționat familiile de romi din Timişoara care le provoacă probleme vecinilor lor. Social-democratul a spus că timișorenii sunt terorizați de clanurile din oraș care încearcă să-i determine pe unii localnici să-și vândă proprietățile.

”Ştim cu toţii ceea ce s-a întâmplat atâţia ani în Timişoara, unde mai multe clanuri au constrâns locuitorii anumitor imobile să îşi vândă locuinţele la preţuri derizorii. Mulţi timişoreni au fost, şi încă sunt, de-a dreptul terorizaţi de vecinii lor, sunt constrânşi prin metode incredibile să îşi vândă casele, dar am identificat un mecanism prin care se poate institui un ordin de restricţie faţă de vecinii agresivi şi se poate începe urmărire penală asupra acestora.

După ce această lege va intra în vigoare, lucrurile trebuie să intre pe un făgaş normal şi astfel de fapte să nu se mai petreacă, iar, în cazul în care astfel de abuzuri mai au loc, instituţiile statului au cadrul legislativ necesar pentru a lua măsuri ferme împotriva clanurilor care de ani de zile efectiv terorizează cetăţeni de bună credinţă”, a precizat Simonis.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a comunicat că în perioada următoare va căuta și alte acte normative care ar putea fi modificate pentru a oferi protecție persoanelor abuzate.

Simonis a declarat că este un prim demers în acest sens și că în perioada următoare, vor identifica și alte acte normative care trebuie modificate pentru a asigura o protecție și mai mare a celor abuzați de clanurile amintite.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a dezvăluit imagini de pe o cameră de supraveghere în care mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Edilul a apelat la instituţiile statului pentru a pune capăt acestui fenomen.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a anunţat luni că se va propune un amendament la Codul Penal, având în vedere clanurile din Timişoara și din ţară care își terorizează vecinii, astfel încât să fie obligați să vândă la prețuri derizorii imobilele pe care le dețin.

El a specificat că se va introduce posibilitatea de instituire a unui ordin de restricţie împotriva vecinilor agresivi și se va incrimina fapta de terorizare.