Leul a prins forte noi astazi si s-a intarit semnificativ fata de toata saptamana in curs. Euro este cotat acum la 4,2637 lei, cu 0,73% mai putin decat ieri. Toate valutele forte au avut acelasi trend descendent. Dolarul american a scazut cu 1,4%, fiind valorand acum 3,3657 lei. Francul elvetian a pierdut 1,8%, iar yenul japonez 2,5%. Surprinzator fata de evolutia sa din ultimele luni, lira sterlina a reusit sa se tina pe linia de plutire, ca efect al intaririi sale pe plan international, pierzand doar 0,09%, fiind acum la nivelul de 4,8306 lei.

Sedinta valutara de astazi se poate imparti in doua parti total distincte. In perioada de dimineata, leul a marcat puncte consistente in fata euro, fiind pe un trend de apreciere, chiar abrupt in prima ora de tranzactionare. Deschiderea a fost la 4,28 lei/euro, iar minimul sedintei a fost de 4,2450 lei, valoare foarte buna pentru moneda nationala prin comparatie cu ultima saptamana. Acesta a fost punctul de la care trendul s-a inversat si a reinceput cresterea euro, atingand pragul de 4,27 lei/euro. La ora redactarii materialului, tranzactiile se fac in intervalul 4,2650-4,27 lei/euro.

Trebuie avut insa in vedere declaratia guvernatorului Mugur Isarescu de ieri, potrivit careia BNR asigura stabilitatea cursului. Asadar, o scadere prea abrupta nu ar fi chiar pe placul bancii centrale, iar ziua de astazi a fost momentul ideal pentru ca BNR sa mai echilibreze balanta dupa presupusa interventie de la inceputul saptamanii.

Pe piata monetara interbancara s-a inregistrat o crestere a nivelului mediu al dobanzilor la plasamente overnight. NIvelul lor a fost in cursul diminetii de azi urmatorul:
– ROBID: 13,39%
– ROBOR: 14,36%