În octombrie 2023, rata șomajului a scăzut la 5,4%

În octombrie 2023, rata șomajului a înregistrat un nivel de 5,4%, într-o scădere cu 0,1 puncte procentuale, față de luna precedentă, septembrie 2023 (5,5%). Numărul estimat al șomerilor cu vârste cuprinse între 15 ani și 74 de ani a fost de 446,5 mii persoane, reprezentând o scădere față de luna anterioară (448.700 persoane) și față de aceeași perioadă a anului precedent (460.600 persoane).

Pe segmentul de gen, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor: 5,7% pentru persoanele de sex masculin și 5,1% pentru cele de sex feminin.

Se remarcă o atenție persistentă asupra ratei înalte a șomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 ani și 24 de ani, atingând un nivel de 21,1%. Pentru categoria de vârstă a persoanelor adulte (25 ani – 74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,5% (4,4% pentru femei și 4,6% pentru bărbați).

Numărul șomerilor cu vârste cuprinse între 25 ani și 74 de ani a reprezentat 77,6% din totalul șomerilor estimat pentru aceeași perioadă, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai mici rate ale șomajului în UE?

În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, cele mai scăzute rate ale șomajului înregistrate în luna octombrie au fost în:

  • Malta (2,5%);
  • Polonia (2,8%);
  • Cehia (2,9%);
  • Germania (3,1%).

În contrast, cea mai înaltă rată a șomajului a fost consemnată în Spania (12%). Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, își desfășoară misiunea de a furniza statistici și date de înaltă calitate cu privire la diverse aspecte ale Europei. Această instituție esențială contribuie la oferirea unei perspective cuprinzătoare asupra evoluțiilor sociale și economice în cadrul Uniunii Europene (UE).

Misiunea Eurostat include producerea de statistici europene în strânsă colaborare cu institutele naționale de statistică și alte autorități naționale din statele membre ale UE. Acest parteneriat este cunoscut sub numele de Sistemul Statistic European (SSE). SSE implică, de asemenea, autoritățile statistice ale țărilor din Spațiul Economic European (SEE) și Elveția, creând astfel un cadru colaborativ pentru colectarea și analiza datelor statistice.

Eurostat joacă un rol crucial în consolidarea datelor statistice din diverse domenii, inclusiv economie, demografie, mediu, inovare și altele. Informațiile furnizate de Eurostat sunt esențiale pentru înțelegerea dinamicilor sociale și economice la nivelul întregii Uniuni Europene.