Deși operațiunile din primul trimestru al anului 2021 au fost puternic influențate de circumstanțele apărute în urma pandemiei COVID-19, INS și-a îmbunătățit semnificativ rezultatele financiare, în același timp având grijă de sănătatea angajaților, asociaților și consumatorilor, a declarat compania într-un comunicat marți, citat de seenews.com. 

Câștigurile companiei înainte de dobânzi, impozite, amortizare și amortizare (EBITDA) s-au ridicat la 9,4 miliarde de dinari, în creștere cu 81% față de anul respectiv, în timp ce datoriile în materie de impozite și alte venituri publice au crescut cu 12%, până la 44,6 miliarde de dinari, a spus compania.

NIS a investit 4,1 miliarde de dinari în primele trei luni ale anului 2021, a declarat grupul sârb.

Producția de petrol și gaze a scăzut

Producția de petrol și gaze s-a ridicat la 292.000 tone echivalent petrol, în scădere față de 319.000 tone în primul trimestru al anului 2020, iar 752.000 tone țiței și produse semifabricate au fost prelucrate, în scădere față de 860.000 tone, a menționat NIS.

“Rezultatele obținute în primul trimestru al anului 2021 au arătat corectitudinea modelului de afaceri al NIS în condiții de criză și perseverența noastră pentru a face față cel mai bine tendințelor negative.

Cu toate acestea, suntem conștienți că criza nu a trecut încă și că numeroase provocări rămân în fața noi “, a declarat în declarație CEO-ul NIS, Kirill Tyurdenev. „De aceea, ne vom menține angajamentul de a îmbunătăți sistematic eficiența în toate domeniile, disciplina financiară și finalizarea proiectelor de capital care ne vor consolida competitivitatea.”

NIS, deținută de Gazprom în păroportie de 56,15%, este una dintre cele mai mari companii integrate de petrol și gaze din sud-estul Europei. Principalele sale activități includ explorarea, producția și prelucrarea petrolului și gazului, precum și producția și comerțul cu amănuntul cu o gamă largă de produse petroliere. Guvernul Serbiei deține o participație de 29,87% la NIS.