După o lungă perioadă de creştere, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a scăzut în august cu 1,9%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică – INS.

Evoluția negativă s-a înregistrat după ce o altă ramură importantă a economiei, producția industrială,  a scăzut în luna august cu 7% ca serie brută, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, o contracţie mai mare decât cea înregistrată în iulie.

În ceea ce privește comerțul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), cifra de afaceri înregistrată în iulie 2019 a crescut cu 4%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, un ritm crescut faţă de cel din luna precedentă.

În august, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali, ca serie brută cu 1,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 1,1%.

Contracţia a venit ca urmare a scăderii activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-29,1%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-14,1%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-3,8%).

Creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat la: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+7,3%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+4,6%), comerţul cu ridicata nespecializat (+3,9%) şi la comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,8%).

În primele 8 luni, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 5,2%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În 2018, faţă de 2017, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o creştere de 9%.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete. Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.