Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, Executivul condus de Florin Cîţu ar urma să ia o decizie drastică ce priveşte milioane de români. Cuanutumurile pentru o serie de venituri, dar şi salariile bugetarilor, ale profesorilor sau unele pensii de serviciu ar urma să fie îngheţate la nivelul pe care-l au în prezent, adică în luna decembrie 2020.

Ce tipuri de venituri ar putea fi îngheţate anul viitor?

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă al Guvernului, următoarele tipuri de venituri vor fi îngheţate la nivelul din decembrie 2020:

 • salariile bugetarilor
 • indemnizaţiile demnitarilor
 • sporuri
 • compensaţii
 • prime
 • indemnizaţia de hrană
 • indemnizaţia de merit
 • venitul minim de incluziune
 • majorarea salariilor profesorilor se amână pentru 1 ianuarie 2022
 • acordarea indemnizației pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean se amână pentru 1 ianuarie 2022
 • pensiile militare
 • voucherele de vacanţă
 • pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârsta pentru:
 1. personalul aeronautic
 2. personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea
 3. personalul care funcţionează în Institutul Naţional de Expertize Criminalistice
 4. funcţionarii publici parlamentari
 5. personal diplomatic şi consular
 6. membrii Curţii de conturi
 7. parlamentarii

Există însă şi o veste bună pentru şoferii din România: valoarea punctului de amendă va rămâne la 145 de lei.

Ce spune Florin Cîţu despre acest proiect?

Şeful Guvernului a declarat, luni, că salariile angajaţilor din sectorul public nu vor suferi tăieri în anul 2021, acestea urmând să fie menţinute la nivelul celor din decembrie 2020 până va fi definitivată o analiză asupra legii salarizării.

„În ceea ce priveşte angajaţii din mediul bugetar, am spus-o, o repet şi o voi spune tot timpul: nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vot fi tăiate salariile. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă, privind salariile din domeniul public, că au apărut tot felul de anomalii şi excepţii în momentul în care această lege a fost aprobată.

Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatul şi, până atunci, veniturile angajaţilor din sectorul public, atât local, cât şi central, se menţin la nivelul veniturilor din decembrie 2020, până la momentul în care vom avea o analiză asupra aspectelor şi implicaţiilor legii salarizării, a acelor excepţii care au apărut”, a declarat Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern de luni.

Critici dure din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu

După apariţia informaţiilor privind proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului, preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că Executivul condus de Florin Cîţu şi-a dat arama pe faţă. PNL şi USR PLUS îi condamnă pe românii cei mai defavorizaţi la o sărăcie extremă, mai spune aceasta.

„Cabinetul Cîțu nu a avut nevoie decât de cîteva zile pentru a-și da arama pe față: astăzi, a dat oficial startul austerității! Prima decizie a acestui Guvern Strâmb al Dreptei este stoparea creșterii valorice a prestațiilor sociale. O lovitură dramatică pentru cei mai defavorizați dintre români, pe care PNL și USR-PLUS îi condamnă la sărăcie extremă.

În plus, Guvernul vrea să îngheţe mai multe venituri începând de anul viitor, printre care indemnizaţia de hrană, sporurile, voucherele de vacanţă, dar şi salariile profesorilor! Nici vorbă de TaxeZero pe salariul minim, cum propunea USR în campanie! În schimb, vor să umilească milioane de angajați crescând salariul minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu maxim 70 de lei lunar.

Asta înseamnă că generosul Cîțu le oferă muncitorilor români câte 2 lei în plus pe zi! Atât au putut….”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a liderului PSD.