Analiştii ING Bank apreciază că validarea unui preşedinte va avea un efect pozitiv asupra pieţelor şi anticipează că banii de la FMI vor intra în luna martie, dacă noul guvern va fi învestit până la sfârşitul anului, iar discuţiile cu reprezentanţii instituţiei financiare vor începe în ianuarie.

Validarea unui preşedinte este pozitivă pentru moneda locală şi ar putea conduce şi la reducerea dobânzilor, se arată într-o analiză ING.

„Ne aşteptăm în continuare ca banii de la FMI să vină în martie, după începerea negocierilor în ianuarie, dacă noul cabinet este învestit până la sfârşitul anului”, spun reprezentanţii băncii.

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, consideră că România mai are încă şanse să primească a treia tranşă de la FMI în luna ianuarie, dar spune că bugetul pe 2010 va trebui depus în Parlament de către noul guvern.

Condiţii pentru următoarele tranşe

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Deblocarea celei de-a treia tranşe este condiţionată în principal de adoptarea unui buget pentru 2010 care să se încadreze în condiţiile convenite cu FMI.

SURSA: Mediafax