Este scandal uriaș în București din cauza încălzirii. Gabriela Firea acuză guvernul că ar fi dispus virarea a aproape 65 de milioane de lei către RADET. Societatea este, însă, în faliment, precizează fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, iar întreaga activitate a trecut la Termoenergetica, astfel că ar fi vorba de „o mega deturnare de fonduri”, susţine fostul primar al Capitalei, potrivit Antena 3.

Potrivit afirmațiilor făcue de avocatul Gheorghe Piperea nu este nicio explicaţie pentru ce s-a întâmplat cu acest ordin de ministru, fiind ceva „peste lege”.

„Nu există nicio explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat cu acest ordin comun al celor doi miniştri, de la Finanţe şi Dezvoltare. Este un ordin de ministru, şi nu HG sau lege de modificare a bugetului. Ce conţine acest ordin este peste lege şi peste deontologie.

Poate că lumea nu ştie acest amănunt, dar 80% din impozitul pe venit, care e plătit de noi, se virează către bugetul primăriei. Din aceşti bani, primăria face acele cheltuieli cu care ne-a obişnuit: subvenţia pentru căldură, pentru transport public, spitale.

Iar acest ordin se canalizază, spune că nu se va mai da pentru toate acestea, ci numai pentru obligaţia de a plăti subvenţia către RADET.

Sute de blocuri în stare critică

Dar, de mai mult de un an, RADET nu mai e parte din sistemul de încălzire centralizată. Bussinesul a fost trecut pe Termoenergetica, iar RADET e în faliment”, a comentat Piperea, sâmbătă, la Antena 3.

În opinia sa, ar trebui să se sesizeze cel puţin trei instituţii: Corpul de control al guvernului, Curtea de conturi şi nişte organe de cercetare penală.

În acest moment sunt sute de blocuri din Capitală care nu au căldură din cauza avariilor sau a faptului că în reţea nu e presiune. Potrivit Termoenergetica, lista blocurilor care nu au căldură sau apă caldă se întinde pe 28 de pagini, lucru absolut îngrijorător.