Mirel Palada a vorbit cu jurnalistul Ionuț Cristache despre greva profesorilor, reacția lui Klaus Iohannis și adevăratul motiv pentru care s-a ajuns aici.

„Când vine vorba despre profesorii care acum ceva timp l-au votat pe Iohannis și acum sunt puși în această situație ce funcționează cel mai mult sunt două mecanisme psihologie foarte tâmpite. Primul este rezolvarea disonanței cognitive și a doilea care este un pic mai specific este sindromul Stockholm.

Rezolvarea disonanței cognitive spune că atunci când ai luat o decizie proastă în viață și în loc să mă uit în oglindă și să recunosc că sunt prost încep să găsesc motive pentru care am făcut acest pas. Ce gândesc profesorii despre Iohannis este ca atunci când l-au votat pe Băsescu, când nu au putut să recunoască că au fost niște dobitoci că au votat cu el”, a comentat Palada.

Palada crede că am fost supuși abuzului

El a susținut că cei mai mulți consideră că au investit atât de mult emoțional în Klaus Iohannis atunci când l-au votat, apreciind că de la el va veni salvarea.

„Era la 70% încredere pe acea vreme… acum a ajuns la 13-14%, a căzut jalnic. Iar sindromul Stockholm este cel în care tu ești o victimă, te simți abuzat iar și în cazul ăsta tot găsim justificări, motive pentru care cel care abuzează să fie iertat. Noi suntem în sindrom Stockholm, am fost supuși abuzului: Băsescu, Macovei, Blaga, Iohannis, DNA… și ne place”, a spus acesta.

Klaus Iohannis o să pună procurorii pe profesori

În opinia sa, statul va declara greva ilegală, iar Klaus Iohannis o să pună procurorii pe profesori.

„Ce au făcut acum este un pas formal pentru a avea pe urmă justificare legală pentru a putea spune că ei și-au îndeplinit toate atribuțiile. Vor lua câte zece profesori din fiecare județ și așa vor băga frica în ei. Românii merită tot ce este mai bun, dacă nu luptă pentru drepturile lor își merită soarta. Trebuie să lupte”, a comentat renumitul sociolog.

Mirel Palada a comentat și declarațiile făcute de Klaus Iohannis.

„Acum este exact ca a unui grof, care latră un ordin disprețuitor și este atât de indignat și de scârbit că sergentul din față nu-l ascultă.

Cuvântul cheie aici este dispreț, care disprețul este consecința unui sentiment acut de superioritate imperială, el se simte superior (Iohannis). Iohannis a câștigat în 2014 pentru că a fost neamț și toată lumea știe că nemții sunt superiori, că așa se simt ei. Doar un neamț ne putea scoate din corupție.

În urma acestor declarații cred că vor exista persoane care vor spune că are dreptate, totuși le-au dat ceva și vor mai exista oameni ca vor fi și mai supărați că își bate joc de ei”, a mai spus acesta.