Ministerul Sănătății a spus clar ce pot face toți românii după ce au primit prima doză de vaccin anti-COVID. La întrebarea “Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză?”, răspunsul ministerului este categoric:  Nu.

“Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză. Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite.

Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză. Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.

Ministerul Sănătății, detalii despre utilizarea vaccinurilor

Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel”, a anunțat ministerul Sănătății pe pagina de Facebook.

Trebuie subliniat că cei de la Grupul de Comunicare Strategică au făcut public bilanţul coronavirus 12 aprilie. Și lui au fost mii de noi cazuri în plus faţă de ulitma informare. În plus, a crescut semnificativ numărul deceselor.

Până pe 12 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.008.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 910.298 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.323 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.