Una dintre noile reguli ale programului Rabla Local prevede că cei care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Înainte, restricția viza mașinile cu normă de poluare de până la Euro 4.

S-a schimbat ghidul de finanțare pentru programul Rabla Local

Prin Ordinul 864/2023, Ministerul Mediului a înlocuit ghidul de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, adică a programului cunoscut sub numele de Rabla Local, care nu a fost încă lansat.

În primul rând, pentru a face programul mai atractiv pentru primării, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie. Transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie.

Înainte, stimulentul pentru casarea unei mașini vechi trebuia acoperit în mod egal de primării și de autoritățile pentru mediu, potrivit avocatnet.ro.

S-a introdus, totodată, noțiunea de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea.

Obligațiile celor care vor să participe la programul Rabla Local

Ordinul detaliază, de asemenea, etapele programului și obligațiile pe care le au cei ce vor să obțină cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice. Concret, pentru a participa în cadrul programului Rabla Local, solicitantul de finanțare are următoarele obligații:

 • să se asigure că primăria în raza căreia își are domiciliul și unde este înregistrat autovehiculul uzat participă în cadrul programului, prin consultarea paginii de internet a AFM;
 • să respecte procedura internă elaborată la nivelul primăriei;
 • să încheie contractul de finanțare cu primăria;
 • să caseze și să radieze din circulație autovehiculul uzat, ulterior semnării contractului de finanțare;
 • să se asigure că respectă condițiile pentru a beneficia de stimulentul pentru casare.

Mai mult, persoana fizică va trebui să-și ia angajamentul că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare. Regulile de până acum vorbeau de mașini cu norma de poluare Euro 4.

Nu în ultimul rând, s-au modificat pragurile de finanțare; în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:

 • 50 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;
 • 100 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
 • 500 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
 • 1.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
 • 5.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

Condițiile pentru programul Rabla Local

 • Să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
 • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
 • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
 • conține componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Totuși, cei care vor cere cei 3.000 lei nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.