Răsturnare de situație în plină pandemie: Medicii chinezi din Wuhan, cei care au examinat primele cazuri de infectare, au fost filmați cu camera ascunsă pentru un interviu difuzat marți seara pe postul britanic ITV.

Medicii au declarat că știau cât de periculos este virusul și că acesta se poate transmite de la o persoană la alta. Mai mult decât atât, medicii au spus că virusul a cauzat o serie de decese încă de la finalul anului 2019.

„De fapt, la finalul lui decembrie sau începutul lui ianaurie, ruda unei persoane pe care o cunoșteam a murit din cauza virusului. Mulți dintre cei care locuiau cu el au fost infectați, inclusiv persoane pe care le cunosc”, a declarat unul dintre medicii care apar pe înregistrare.

Un alt medic a declarat că medicii nu au avut niciun dubiu cu privire la modalitatea de transmitere a bolii.

Răsturnare de situație în plină pandemie: Beijingul a încercat să ascundă epidemia

Aceeași medici au mai spus că Beijingul a încercat să ascundă epidemia. În același timp, autoritățiile au fost de părere că medicii nu trebuie să vorbească despre noul virus care începea să facă nenumărate victime în Wuhan.

„Știam acest că acest virus se transmite de la om la om. Dar când am participat la o ședință la spital, ni s-a spus să nu vorbim despre asta. Liderii provinciei (Hubei) le-au transmis spitalelor să nu spună adevărul”, a mai spus unul dintre medicii intervievați cu camera ascunsă.

Ulterior, medicii au spus că autoritățile nu au oprit festivitățile de Anul Nou, asta în contextul în care se știa că răspândirea virusului va fi accelerată.

„Oamenii au sugerat că nu ar trebui să se desfășoare la nivel de oraș, dar a avut loc pentru că un astfel de eveniment ar arăta armonia și prosperitatea societății”, mai spune un medic.

Gestionarea debutului pandemiei a fost un eșec

În cadrul documentarului sunt prezentate dovezi care arată că, în perioada 5-17 ianuarie 2020, China nu a raportat niciun caz nou de infectare deși virusul se răspândea tot mai repede.

Medicul specialist în boli infecțioase Dr. Yi-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan, este de părere că gestionarea debutului pandemiei a fost un eșec.

„Felul în care a fost gestionat debutul epidemiei a reprezentat un eșec. Cred că pandemia putea fi evitată la început dacă China era transparentă și oferea informațiile necesare întregii lumi”, a spus Yi-Chun Lo.

Acest documentar apare după ce un raport al unei echipe inependente de experți prezentat luni a arătat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Beijingul ar fi putut acţiona mai rapid la începutul epidemiei Covid-19.