O analiză realizată de Harvard Medical School vine cu date noi, ce ar putea schimba total ce se credea până acum despre noul coronavirus. Astfel, flagelul s-ar fi putut răspândi în China încă din luna august 2019. Britanicii au analizat imagini din satelit şi date de pe motoarele de căutare.

Studiul are la bază imagini de înaltă rezoluţie luate din satelit cu parcările spitalelor din Wuhan, acolo unde virusul a apărut oficial la finalul lui 2019, precum şi căutări efectuate pe motoarele de căutare online pentru cuvinte-cheie precum „tuse” sau „diaree”.

„Creşterea traficului la spital şi a căutărilor de date despre simptome la Wuhan a început înainte de presupusul început al pandemiei de SARS-Cov-2 în decembrie 2019”, precizează studiul Harvard Medical School.

„Virusul circula deja în momentul în care s-a declarat epidemia la Wuhan”

„În pofida faptului că nu suntem în măsură să confirmăm dacă creşterea acestor volume are o legătură directă cu noul coronavirus, rezultatele noastre susţin alte lucrări recente care arată că el a apărut înainte de detectarea lui în piaţa de fructe de mare din Huanan.

Aceste rezultate coroborează de asemenea ipoteza potrivit căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei şi circula deja în momentul în care s-a declarat epidemia la Wuhan”, se mai arată în studiul respectiv, scrie news.ro.

Cercetătorii de la Harvard Medical School indică o dată posibilă drept luna august 2019.

„În august, am constatat o ceştere unică a căutărilor cu privire la simptome de diaree, care nu a fost observată în timpul gripelor sezoniere anterioare, sau în date de căutare cu privire la tuse”, spun aceştia.

Care este răspunsul Chinei?

China a răspuns imediat acestor acuzaţii. Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, a spus marţi că teoria celor de la Harvard Medical School este ridicolă.

„Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vii cu o asemenea concluzie bazată pe observaţii superficiale cum ar fi volumului traficului”, a declarat aceasta.