Dovezile prezentate de cercetători arată mai multe rapoarte cenzurate din Wuhan. Mostre prelevate de la pacienţi şi analizate în cel puţin cinci laboratoare au confirmat existenţa unui nou coronavirus letal, iar acest lucru s-a întâmplat înainte ca partea chineză să informeze autorităţile sanitare de pe mapamond despre noua boală infecţioasă neidentificată, potrivit Daily Mail.

Rapoarte care au apărut acum în presa străină arată că o echipă de specialişti confirmase că virusul era “cu siguranţă contagios”, în timp ce alte analize detaliau deja componența genetică a agentului patogen, vitală pentru producerea de teste și pentru atât de necesarele vaccinuri.

A mai durat însă 10 zile până când China a recunoscut că este vorba despre un nou coronavirus şi încă 3 săptămâni până când oficialii chinezi au confirmat, pe data de 20 ianuarie, că acest nou virus este răspândit de oameni.

Anchetă realizată de grupul media independent Caixin

Aceste informaţii vin în urma unei lungi anchete, realizată de grupul media independent Caixin din Beijing. Raportul iniţial, scris în limba chineză, a fost eliminat deja din mediul online, însă există o versiune prescurtată, în limba engleză, care este în continuare disponibilă.

Înainte de 31 decembrie, data la care China informa Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre o boală misterioasă, asemănătoare pneumoniei, fusesera deja prelevate 9 mostre de la pacienţi şi trimise diferitelor laboratoare din ţară pentru analize.

O mostră care a mers la centru de diagnostic deținut de o companie de genetică din Guangzhou a creat atât de multă îngrijorare, încât compania respectivă a alertat spitalul din Wuhan pe 27 decembrie, după care a detașat la unitatea medicală cei mai buni specialiști.

Un laborator atenţiona din decembrie că virusul este contagios şi explica cum se transmite

Jurnaliştii Caixin au descoperit și o postare a unui cercetător de la o firmă privată din Guangzhou, în care spunea că au realizat instant că agentul patogen semăna cu un alt coronavirus, SARS, purtat de lilieci, ce a dus la epidemia din 2003. Laboratorul a trimis „o secvență a genomului viral aproape completă” către Academia Chineză de Științe Medicale pe 27 decembrie.

Un alt laborator a atenționat că „virusul este transmis pe cale aeriană, prin stropi de salivă sau contact cu secrețiile respiratorii ale pacienților” și că este „cu siguranță contagios”.

Din material rezultă şi faptul că, într-adevăr, autorităţile chineze au emis un ordin prin care au interzis publicarea de informații legate de „rezultatele testării patologice sau a activităților experimentale” fără acordul oficialilor, scrie fanatik.ro.