InfoCons lansează un avertisment consumatorilor: Mare atenție la produsele din pește!

SURSA FOTO: Dreamstime

InfoCons lansează un avertisment consumatorilor privind produsele din pește. Potrivit reprezentanților organizației de protecția consumatorilor, acestea trebuie verificate cu atenție înainte de a fi cumpărate. De asemenea, cei de la InfoCons mai informează că produsele trebuie să aibă etichete și cumpărătorii trebuie să păstreze bonul fiscal pentru eventualele reclamații.

Produsele din pește trebuie verificate cu atenție înainte de a fi cumpărate, avertizează reprezentanții InfoCons. Clienții care achiziționează pește trebuie să acorde o atenție sporită aspectului produsului pentru a stabili gradul de prospețime.

Avertisment privind produsele din pește

Semnele neconformității produselor sunt suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate. „Nu cumpărați pește sau produse din pește, dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospețime”, avertizează specialiștii.

Produsele pescărești trebuie păstrate la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață. „Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar, mai spun cei de la InfoCons.

Produsele trebuie să aibă etichetă, iar bonul fiscal va fi păstrat pentru a fi folosit în cazul unei reclamații.

„Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate. Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific speciei de pește de la care provin. Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat”, precizează InfoCons.

Supa la plic are până la zece E-uri

Anterior, un studiu realizat de InfoCons, pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piaţa din România, arăta că aceasta are până la 10 E-uri şi până la 12,8 grame de sare, cu 156% mai mult decât doza zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Conform sursei citate, în total au fost analizate 29 de produse. Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziţie, 89,66% au în compoziţie tăiţei/paste cu un procent cuprins între 44,9% şi 93% din compoziţia produsului, iar 44,83% au în compoziţie legume deshidratate cu un procent cuprins între 2,2% şi 28,5% din compoziţia produsului.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în supa la plic, 93,10% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari).

„Încercăm să mâncăm mai uşor şi alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă şi uşor de făcut. Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic? Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie şi, înainte de a cumpăra, măcar citiţi studiul pentru produsele supă la plic, descărcaţi aplicaţia gratuită InfoCons, scanaţi codul de bare şi alegeţi în cunoştinţă de cauză dacă vreţi o supă la plic cuu cât mai puţine E-uri, aditivi, coloranţi, conservanţi şi sare!”, a afirmat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.