Evenimentul este organizat de Ahoy Rotterdam Olanda, cu sprijinul Camerei de Comerț, Industrie, Agricultură și Navigație (CCINA) Constanța și al Ambasadei Olandei la București. Europort Romania reunește furnizori de echipamente navale și servicii maritime din 10 țări: România, Olanda, Germania,  Bulgaria, Turcia, Belgia, Italia, Polonia, USA și UAE, cu participarea a peste 50 de furnizori internaționali de echipamente și servicii navale. Totodată, Europort România 2018 oferă expozanților autohtoni posibilitatea dezvoltării contactelor de business prin întâlniri B2B cu reprezentanții firmelor internaționale interesate atât în vânzarea produselor pe care le produc, cât și în stabilirea unor relații de colaborare pentru producerea unor astfel de echipamente în România.

În deschiderea evenimentului, președinte Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), domnul Mihai Daraban a declarat:

Singura Cameră de Comerț din România care are în titulatură și cuvântul navigație, este cea din Constanța. Așadar, continuăm să organizăm manifestări în acest domeniu care, spunem noi, este unul foarte important pentru economia românească, în general, și pentru economia Constanței, în special. Suntem binecuvântați de faptul că suntem la malul Mării Negre, că avem o rețea de șantiere navale, avem un port de maximă importanță în Europa, avem legătură cu Dunărea până în Centrul Europei. Suntem o zonă de interes major și, nu întâmplător, companiile din Olanda au ales să organizeze această manifestare la Constanța, Ahoy Rotterdam fiind cel mai mare organizator de târguri și expoziții din această țară. Iată că avem prezentă aici o mare parte din industria de shipping. Am convingerea că acest eveniment să fie de succes, dar faptul că deja am ajuns la a XII-a ediție vorbește de la sine.

Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, E.S. dna Stella Ronner Grubacic a subliniat importanța pe care industria navală din România o are pentru investitorii străini și a apreciat totodată, modul în care companiile românești și cele olandeze cooperează în domeniul maritim. Totodată, Excelența Sa a menționat faptul că „județul Constanța este de o importanță majoră pentru industria navala, prin poziția geostrategică cu deschidere la Marea 

 

Primarul Municipiului Constanța, dl. Decebal Făgădău, a declarat:

Acesta este orașul nostru, unde oamenii și tehnologia construiesc viitorul împreună. Felicit toți actorii implicați în organizarea acestui eveniment, administrația publică locală, mediul de afaceri constănțean, autoritățile portuare, pentru faptul că și-au pus laolaltă toată priceperea și puterea pentru un interes comun.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, dl. Ionel Minea, a vorbit despre importanța acestui eveniment care va amplifica relațiile dintre România și Olanda și a sublinita importanța strategică a Portului Constanța.

La eveniment au participat directorul CCINA Constanța, dl. Dănuț Jugănaru, directorul CNAPM Constanța, Dan Nicolae Tivilichi, și rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, dl. Octavian Tărăbuță.