Acest calcar sau petele de apă dură sunt cauzate de mineralele din sursa locală de apă. Ele pot apărea în bucătărie, pe vase și pe aparatul de cafea, dar și în baie, pe chiuvetă, duș și toaletă.

Dacă presiunea apei din capul de duș lasă de dorit, poate fi o problemă cu apa dură. Dar nu vă faceți griji, aceste pete sunt ușor de curățat și îndepărtat. Iată cum.

De ce apare calcarul pe suprafețele din baie

Petele de apă de pe chiuvete provin de la mineralele care se află în apă. Apa „dură” lasă pete, deoarece conține un nivel ridicat de carbonat de calciu.

Depunerile de calciu se acumulează, creând acest calcar, care nu numai că face chiuvetele să arate pătate și urâte, dar poate fi greu de curățat.

Cum putem scăpa de calcar rapid și fără soluții pline de chimicale

Experții de la HouseBeautiful spun că depunerile de calcar și petele de apă pot fi îndepărtate cu ușurință prin folosirea oțetului alb distilat. Explicația este una simplă: depunerile de calcar formate în principal din carbonat de calciu sunt alcaline și au un pH ridicat.

Oțetul, care are un pH in jur de 2,4, este foarte acid, așa că neutralizează și descompune calcarul, făcându-l foarte ușor îndepărtat.

Operațiunea este simplă. Dacă vreți să utilizați oțet pentru a curăța calcarul din jurul băii, umpleți o sticlă cu pulverizator cu o parte de oțet alb distilat și o parte de apă.

Pulverizați amestecul pe orice zonă, așa cum ați proceda cu spray-ul de curățare obișnuit și lăsați-l câteva minute, înainte de a șterge suprafața respectivă.

Cele mai bune produse de curățare pentru apă dură

Oțetul

Oțetul poate îndepărta practic orice pată de pe obiectele sanitare. Faceți un amestec cu părți egale de apă într-o sticlă cu un pulverizator pentru un spray de uz casnic. Nu folosiți oțet pe marmură sau granit.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu dizolvă depozitele de calciu, făcându-l un remediu excelent pentru curățarea petelor de apă dură.

Apa oxigenată

Utilizarea peroxidului de hidrogen îndepărtează nu numai petele de apă dură, ci și reziduurile de săpun.

Cum să îndepărtezi petele de apă dură de pe obiectele sanitare

Aveți nevoie de următoarele:

  • Sticlă cu pulverizator
  • Oțet alb distilat
  • Apă
  • Racletă
  • Pânză din microfibră sau prosoape de hârtie
  • Burete
  • Periuță de dinți veche

Umpleți sticla pe jumătate cu oțet, apoi completați cu apă pentru a face o soluție de curățare.

Pulverizați cu generozitate oțetul și soluția de apă. Lăsați să acționeze timp de 15 minute. Clătiți, apoi dați cu racleta. Uscați bine cu o cârpă din microfibră.

Cum să îndepărtezi apa dură de pe gresie

Pulverizați cu generozitate oțetul și soluția de apă pe gresie sau cadă. Lăsați să acționeze timp de 15 minute, apoi clătiți și ștergeți cu buretele.

Cum să îndepărtezi calcarul de pe capul de duș

Scufundați periuța de dinți în oțet alb distilat și curățați duzele capului de duș. Ștergeți cu un burete sau o cârpă din microfibră și lăsați să curgă apa timp de un minut pentru a termina de desfundat duzele.

Lămâia poate înlocui oțetul

Dacă doriți să ștergeți acumularea de calcar de pe un robinet, înmuiați un prosop sau o cârpă moale într-un amestec format din o parte apă și o parte oțet alb. Înfășurați prosopul înmuiat în acest amestec în jurul robinetului murdar. Lăsați-l să stea câteva ore sau mai bine peste noapte. Apoi, curățați depunerile de calcar cu o perie de curățare sau cu o periuță de dinți mai veche.

De asemenea, sucul de lămâie poate înlocui oțetul, așa că poate fi folosit în același fel, punându-l într-o sticlă cu pulverizator.