Premierul Ludovic Orban a fost, sâmbătă, la sediul Ministerului de Externe pentru a evalua modul în care decurge procesul de votare în străinătate. Prim-ministrul a comentat şi unele mici situaţii problematice care au apărut până acum la secţiile de votare deschise peste hotare.

“Am venit să facem o evaluare a modului în care decurge procesul de votare la secțiile de votare din străinătate și să vedem dacă mai sunt necesare măsuri în cazul în care mai apar situații care reclamă decizii rapide pentru a asigura condițiile de desfășurare cele mai bune. Din fericire, procesul decurge în bune condiții. Modificările la lege sunt modificări care dau rezultate, procesul de votare se desfășoară în condiții bune.

Au mai apărut mici situații, mi-a spus domnul ministru, legat de viteza foarte lentă de reacție a Biroului Electoral, în cursul zilei de ieri, în cazul înlocuirilor de delegați la secțiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegați la secțiile de votare în care, neavând decât două ședințe Biroul Electoral pentru Secțiile din Străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire. Azi au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire și 113 de suplimentare. Astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare, care sperăm că vor fi aprobate cât mai repede, pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiții la nivelul fiecărui biroul electoral de secție de votare”, a declarat Ludovic Orban.

Prim-ministrul a apreciat că, până acum, procesul electoral din diaspora a fost unul fluid. Totuşi, cel mai mare număr de votanţi este aşteptat tot în ziua de duminică.

“Probabil numărul cel mai mare de români care vor veni la vot în diasporă va fi înregistrat mâine, dar cel puțin ieri și astăzi, titularii de tablete – cei care au, dintre membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, dreptul să utilizeze tablete – e suficient și practic a fost fluid procesul electoral”, a mai precizat Orban.