consumatorilor, fie ca pot miza pe scaderi de costuri in alte zone, producatorii si comerciantii nu se mai grabesc sa transpuna imediat in cresteri de preturi scumpirea energiei, gazelor si carburantilor. Pentru unele activitati, insa, majorarea preturilor este inevitabila, in conditiile in care tarifele ce urmeaza a fi majorate in aceasta vara au un impact mare in costurile totale. De la 1 iulie, energia electrica va costa cu 7,8% mai mult. Scumpirea operata la sase luni dupa ultima crestere de tarife ar trebui sa includa si etapa de crestere a pretului negociata initial cu FMI pentru luna aprilie, etapa amanata in conditiile in care autoritatile romane au preferat scumpirile semestriale celor trimestriale. Tot din iulie va creste si pretul gazelor naturale, in cazul acestora respectandu-se un pas trimestrial de scumpire cu 5%. Aceeasi luna va aduce vesti proaste si soferilor, avand programate majorari ale accizelor la carburanti, precum o recalculare in lei a nivelului accizelor. Scumpirea carburantilor este astfel inevitabila. Procentajul cu care vor creste preturile nu a fost inca anuntat oficial, dar companiile de transport iau deja in calcul o posibila scumpire cu 1000 de lei litrul de motorina si 500 de lei cel de benzina. Valul scumpirilor va fi completat in august de majorarea cu 12% a tarifelor la energia termica.Daca scumpirile la energia termica si la gaze se vor resimti mai putin in buzunarul populatiei in perioada verii, impactul va fi mai mare in cazul energiei electrice si al carburantilor. „Influenta asupra inflatiei ramane totusi incerta, in conditiile in care presiunile inflationiste sunt mai reduse in lunile de vara. In plus, cresterile de preturi la energie, gaze si carburanti au inceput sa nu se mai transmita la fel de rapid si cu aceeasi amploare ca in trecut in celelalte preturi”, spune analistul economic Daniel Daianu.
Pretul alimentelor ramane neschimbat
Cu o pondere mare in cosul de consum al populatiei, alimentele de baza vor scapa, cel putin pe termen scurt, de scumpiri. „Painea nu se va scumpi. Cresterea costurilor cu energia si transportul va fi compensata de scaderea pretului graului, pentru ca vom avea un an foarte bun, dupa perioada de seceta de anul trecut”, spune Aurel Popescu, presedintele Rompan. Graul nou va costa anul acesta doar 5.500 de lei kilogramul, fata de 7.000 de lei in 2003, astfel incat pretul unei franzele nu va depasi 6.000-6.500 de lei. Cel putin pentru moment, nici producatorii de carne nu vor creste preturile. „Costurile cu energia vor avea efecte abia peste doua luni. Chiar si atunci insa, scumpirile nu vor fi mai mari de 2%, pentru ca mai mult nu ne permite piata”, arata Ilie Van, presedintele Patronatului Crescatorilor de Pasari. Potrivit afirmatiilor sale, pe lantul de productie procesatorii ar putea creste mai repede preturile, la ei costurile energetice resimtindu-se imediat. „Trebuie sa tinem insa seama de suportabilitatea cresterilor de preturi de catre consumatori si de concurenta importurilor. Din aceste cauze au fost nevoiti sa vindem oul cu 1.000 de lei sub costuri in mai, iar in iunie pretul nu a depasit 80% din costuri”, adauga Van. „Neputand majora preturile, producatorii agricoli vor fi nevoiti fie sa accepte pierderi, fie sa creasca productia, fie sa se retehnologizeze”, afirma Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli.Daca pentru mancare nu vom scoate mai multi bani din buzunar, vom fi nevoiti sa o facem pentru transport. Ca urmare a cresterii accizelor, preturile pentru transport ar putea creste cu pana la 10%. „Ideal ar fi ca jumatate din costurile suplimentare sa fie transferate la consumator, iar jumatate sa le suporte transportatorul. Pe segmentul international concurenta este mare, astfel incat pretul final nu poate creste foarte mult. Un transfer mai mare din cresterea costurilor se va face pentru transportul intern”, spune Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri. „In cazul transporturilor de marfa, costurile vor creste si ca urmare a hotararii de Guvern care reduce la cinci zile pe saptamana, in loc de sase, perioada in care se pot efectua transporturi periculoase. Nu vom putea evita scumpiri”, declara Tiberiu Lungu, proprietarul companiei de distributie Avis Botosani. Dinspre transporturi, si o veste buna: calatoria cu metroul nu se scumpeste. „Scumpirea energiei nu ne afecteaza. Noi suntem consumatori eligibili si avem incheiat cu Grivco un contract pe termen de un an prin care cumparam energie adusa din Bulgaria, mai ieftina decat la Electrica”, spune Marius Lepadat, directorul general Metrorex. Dupa o veste buna, vine si una trista, mai ales pentru perioada verii: berea se va scumpi cu 10-12% incepand de luna viitoare.

Tarife noi
· Tarifele la energie electrica vor creste cu 7,8%. In cazul tarifului social, primii kilowati vor fi taxati cu 1.857 lei pe kwh (1.722 lei astazi), tariful pentru consumul suplimentar crescand de la 7.404 lei la 7.983 lei pe kwh. Abonamentul standard inclus va fi mai scump cu 3.150 de lei, alti 211 lei fiind platiti in plus la fiecare kwh consumat efectiv (tariful nou: 2.918 lei/kwh)
· Tariful de transport al energiei electrice va fi mai scump cu 10,6%. Serviciile de sistem functionale, tehnologice, de distributie si furnizare se scumpesc cu 10,5 – 22,5%.
· Pentru un metru cub de gaze naturale, populatia va plati, de la 1 iulie, 5.600 de lei, cu 5% mai mult decat in prezent.
· Populatia va plati, de la 1 august, cu 12% mai mult pentru energia termica. Pretul national de referinta va creste de la 800.000 lei la 896.000 lei pe gigacalorie.