Statele Unite ale Americii nu vor o escaladare militară a tensiunilor cu Iranul, dar sunt pregătite să termine un război dacă acesta ar începe, a declarat marţi ministrul apărării american Mark Esper, citat de Reuters, conform Agerpres.

„Noi nu căutăm să începem un război cu Iranul, dar suntem pregătiţi să încheiem unul. Ceea ce ne-ar plăcea să vedem ar fi o calmare a situaţiei”, a declarat Esper pentru CNN.

Tensiunile între SUA şi Iran s-au amplificat după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac american la Bagdad vinerea trecută. Soleimani, care conducerea forţa de elită Quds însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, era considerat arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.

Iranul nu se lasă mai prejos și vrea în continaure răzbunare

Parlamentul iranian a adoptat marţi în regim de urgenţă o lege prin care califică toate forţele armate americane drept „teroriste” ca urmare a acestui atac. De asemenea, au fost examinate nu mai puţin de 13 scenarii în vederea răzbunării asasinării generalului Qassem Soleimani, după cum a anunțat Fars Ali Shamkhani, secretarul general al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene, citat de Reuters.

În timp ce principalii conducători civili, religioşi şi militari iranieni anunţă iminenţa unei răzbunări teribile, apelurile la „dezescaladare” a tensiunilor americano-iraniene se multiplică pe plan internaţional.