Sunt amenințări fără precedent la nivel mondial. O mare putere a început deja manevrele militare. Un război poate izbucni în orice moment.

Începe războiul?!

Iranul nu glumește. Armata a început o serie de manevre aeriano-navale la scară mare, în vederea testării unor rachete şi tactici ”ofensive şi defensive” la Marea Oman.

Este vorba despre o zonă străbătută de numeroase nave de război occidentale, în contextul unor tensiuni puternice cu Statele Unite la Strâmtoarea Ormuz şi după moartea a 19 marinari iranieni în mai 2020, la Oceanul Indian, relatează AFP.

Acest exerciţiu – de trei zile – are ca scop să demontreze ”strategia şi tacticile ofensive şi defensive ale Iranului în apărarea apelor sale teritoriale şi a transportului maritim”, a anunţat armata într-un comunicat publicat pe site.

Strâmtoarea Ormuz, care leagă Marea Oman de Golful Persic, este un punct stategic de tranzit în comerţul mondial cu petrol. Această zonă se află în centrul unor tensiuni puternice, extrem de acute după ce Statele Unite au denunţat, în 2018, Acordul internaţional de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi au restabilit sancţiuni economice şi au aruncat Republica islamică în cea mai gravă recesiune.

Potrivit armatei iraniene, manevrele urmează să fie atât ocazia testării unor diverse tipuri de rachete de tip sol-sol, sol-mare şi de croazieră, cât şi a unor torpile şi sisteme de lansare de pe nave, submarine, avioane sau drone.

Intitulate ”Zolfaqar 99”, aceste exerciţii sunt prevăzute la Marea Oman, pe o suprafaţă de peste 2.000 de kilometri pătraţi, de la Strâmtoarea Ormuz şi până la Oceanul Indian.

Potrivit site-ului armatei, contraamiralul Shahram Irani, un purtător de cuvânt al manevrelor, a declarat că Iranul a avertizat forţele străine prezente în zonă, mai ales pe cele americane, să nu-şi lase avioanele sau dronele să se apropie de bastimentele iraniene.

”Am observat o concentrare de (drone) americane, în acţiune pentru a obţine informaţii clasificate” despre exerciţiu, însă acestea au părăsit până la urmă zona, a declarat el.

În iulie, forţele iraniene au scufundat cu tiruri de rachetă o machetă a unui portavion american în cadrul unor manevre la Golful Persic. Marina americană (US Navy) a condamnat acest exerciţiu, catalogându-l drept iresponsabil şi periculos.

Statele Unite şi Iranul s-au aflat în două rânduri, din iunie 2019, pe marginea izbucnirii unui război deschis, în urma unor atacuricu drone vizând petroliere şi asasinării generalului iranian Qassem Soleimani, anunță Agerpres.