"Acest eveniment este o oportunitate extraordinară şi îşi păstrează veridicitatea, deoarece are capacitatea să atragă persoane interesante din lumea afacerilor, a guvernelor şi a altor comunităţi, pentru conversaţii informale şi deschise", a declarat Ian Goldin, participant veteran la forumurile Davos şi director al Oxford Martin School, institut de cercetări al Universităţii Oxford.

În acest an lumea nu duce lipsă de răni ce trebuie bandajate la reuniunea de la Davos. În timp ce delegaţii se pregătesc pentru reuniunea din Alpii elveţieni, lumea pare a fi în pragul unei căderi nervoase, notează USA Today.

Extremiştii islamişti nu dau semne să încetinească ritmul actelor de barbarism, după cum arată atacurile recente din Paris şi Nigeria. Între timp au reapărut temerile legate de rezultatul alegerilor de duminică din Grecia, liberalizarea francului elveţian a luat prin surprindere o lume întreagă, iar scăderea preţurilor materiilor prime a agitat pieţele emergente.

Alte temeri sunt provocate de stagnarea creşterii economice în China, atacurile cibernetice tot mai periculoase, epidemia de Ebola din vestul Africii care a făcut peste 8.400 de victime şi criza din Ucraina. O temă permanentă este cea a schimbărilor climatice, după ce 2014 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în statisticile oficiale.

Davos este mai mult decât o reuniune bine organizată la nivel înalt, la care sunt trecute în revistă toate relele din lume. Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al World Economic Forum, a arătat că tema acestui an va fi, parţial, crearea condiţiilor pentru refacerea încrederii în viitorul lumii.

"Pesimismul a devenit prea mult starea de spirit a timpurilor noastre. Ar trebui să ne concentrăm în mod special pe oportunităţi, decât pe riscuri", a spus Schwab, într-o întâlnire cu presa.

Dintre participanţii la Davos, 27% provin din Statele Unite, câte 10% din Elveţia şi Marea Britanie, în timp ce delegaţia rusă şi cea chineză vor reprezenta câte 2% din total.

Între participanţii de marcă la reuniunea de la Davos se află cancelarul german Angela Merkel, secretarul de stat american John Kerry şi premierul chinez Li Keqiang. Ucraina va fi reprezentată de preşedintele Petro Poroşenko şi de ministrul de Finanţe, Natalia Ann Jaresko.

Marii absenţi ai evenimentului vor fi preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.