Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a transmis recent că restricţia privind accesul navelor şi exploatarea fundului Mării Negre în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei din staţiunea Mamaia a fost anulată, după două săptămâni de la impunerea acesteia, printr-o adresă emisă joi de Direcţia Hidrografică Maritimă.

Perimetrul pentru exploatarea nisipului a fost autorizat

Potrivit ABADL, instituţia, în calitate de beneficiar al proiectului cu fonduri europene „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, a fost informată de Direcţia Hidrografică Maritimă Constanţa că a anulat adresa prin care se aplica restricţia de tranzit şi exploatare asupra unui perimetru din Marea Neagră, care se suprapunea în parte cu perimetrul autorizat pentru prelevare de nisip.

„Antreprenorul BOSKALIS S.R.L., de la punerea interdicţiei de exploatare la data de 16 februarie 2021, nu a mai extras nisip din zona restricţionată şi a continuat să exploateze un capăt al perimetrului autorizat din imediata vecinătate a zonei restricţionate, astfel încât lucrările de înnisipare executate de antreprenorul Boskalis nu au fost oprite. Zona exploatabilă din afara perimetrului restricţionat avea o rezervă limitată, care cel mai probabil ar fi fost epuizată în doar câteva săptămâni”, se precizează într-un comunicat de presă transmis vineri de ABADL.

Conform sursei citate, odată cu ridicarea restricţiei, antreprenorul poate continua lucrările conform graficelor existente, astfel încât lotul Mamaia să poată fi finalizat până la începutul sezonului estival.

Totodată, rămâne în vigoare restricţionarea impusă de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa pentru zona cu potenţial arheologic evidenţiată de fragmentele ce pot proveni de la o epavă, dispersate pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi.

Tehnologii moderne pentru extragerea nisipului

„Utilizând cea mai modernă tehnologie specializată din lume – draga absorbant refulantă va continua să extragă nisip de la o distanţă de aproximativ 12 km şi o adâncime de 25 de metri. Aceasta se conectează la o conductă submsersă în lungime de 2 km care asigură legătura cu ţărmul mării şi astfel va aduce pe plajă în total aproximativ 4,3 milioane metri cubi de nisip. Lotul 2 – Mamaia va fi înnisipat pe o lungime de 6.950 m.l. şi se va crea o nouă porţiune de plajă de aproape 53 de ha”, se menţionează în comunicat.

Lotul 2 – Mamaia face parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, implementat de ABADL prin Administraţia Naţională „Apele Române” şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, însemnând lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai.

Proiectul are valoarea de peste 3,8 miliarde de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% reprezintă cofinanţare de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este 2015 – 2023.