Focul care arde de trei zile pe terenul unei ferme de porci din Periş, în nordul Bucureştiului, nu a fost stins nici acum. Miercuri, poluarea şi fumul gros au afectat Otopeniul şi mai multe comune din judeţul Ilfov.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut deja intervenţia CSAT în această situaţie: “Am solicitat intervenţia CSAT pentru că nu mai putem să privim nepăsători cum primim comunicate care nu conţin adevărul sau în totalitate adevărul, pentru că ce se întâmplă este clar ceva necurat, o mână criminală. Chiar şi primarul din Periş a spus că are informaţii că focul a fost pus intenţionat, deci nu mai vorbim acum de o poluare accidentală.”

Ce transmite Ministerul Mediului joi dimineaţă

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, se arată că, prin intermediul unui laborator mobil, s-au măsurat concentrațiile din aer în localitățile din proximitatea incendiului pe parcursul întregii zile de miercuri şi nu s-au depistat creșteri ale poluanților care pot pune în pericol sănătatea populației. Totuşi, în cursul zilei de joi, evoluția norului de fum va fi de relativă staționare în zona de nord a Capitalei.

“Noaptea trecută, nordul Capitalei a fost din nou afectat de mirosuri neplăcute, care creează un real disconfort populației. Reamintim că în urmă cu două zile, un incendiu de proporții s-a produs pe circa 30.000 de mp la o fostă fermă de porci din Periș, județul Ilfov. Incendiul de vegetație din acest perimetru s-a extins inclusiv la fostele bataluri de dejecții, degajând în aer mirosuri greu de suportat.

Echipele ISU au intervenit toată ziua de ieri pentru stingerea incendiului. Intervenția continuă și în prezent. Ca urmare a acțiunilor pompierilor pentru opritea arderii vegetației și a batalurilor de dejectii, un nor de fum a fost degajat și resimțit de locuitorii din nordul Bucureștiului.

Conform simulărilor Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum, se apreciază că în cursul nopții trecute și astăzi circulația aerului va fi relativ slabă (sub 25 km/h) și se va realiza predominant dinspre vest-sud-vest către est-nord-est. Ceea ce înseamnă că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare în zona de nord a Capitalei.

Precizăm, de asemenea, că Ministerul Mediului a monitorizat cu laboratorul mobil, în cursul întregii zile, concentrațiile din aer în localitățile din proximitatea incendiului. Măsurătorile nu au depistat creșteri ale poluanților care pot pune în pericol sănătatea populației. Laboratorul mobil a fost mutat, în cursul serii, și în comuna Corbeanca, pentru a monitoriza valorile de calitate a aerului.”