Industria asigurărilor din țara noastră a crescut anul trecut cu 8,2%, până la un total de 8,75 miliarde lei, fiind incluse în această valoare toate tipurile de asigurări (generale și de viață).

Chiar dacă valoarea anuală se apropie de vârful istoric atins în 2008, de 8,94 miliarde lei, piața asigurărilor rămâne foarte mică raportat la PIB (doar 1,24%), iar polițele obligatorii domină masiv industria conform raportului anual al Autorității de Supraveghere Financiară.
Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au însumat 6,9 miliarde lei anul trecut, cu 7,5% mai mult decât în 2014, în timp ce asigurările de viață a adunat 1,8 miliarde lei, cu 10,8% mai mult decât în perioada anterioară. De remarcat însă că polițele RCA s-au scumpit anul trecut, ducând la o majorare a subscrierilor de 17,4%, până la 3,29 miliarde lei (47,4% din totalul asigurărilor generale), în timp ce creșterea asigurărilor de viață a venit tot din zona celor obligatorii (aferente creditelor sau investițiilor).

Cu alte cuvinte, rămânem o piață bazată pe asigurările obligatorii, fără să ne pese prea mult de riscurile asociate cu activitatea zilnică. Asigurările de incendiu și alte calamități naturale, unde sunt incluse și cele obligatorii din PAD, a crescut cu 1,18%, până la 965 milioane lei. Anul trecut au fost asigurate prin PAID 1,59 milioane locuințe, cu un total al primelor brute de 135 milioane lei, în timp ce asigurările facultative au scăzut până la 1,78 milioane locuințe, volumul de prime subscrise fiind de 335 milioane lei. Scăderea numărului de contracte facultative este foarte mare față de 2011, când erau încheiate 4,39 milioane locuințe, cu un total al primelor subscrise de 638,5 milioane lei.
Gradul de penetrare a asigurărilor, de 1,21% din PIB, înseamnă o cheltuială de 440 lei pe cap de locuitor, un maxim înregistrat pe fondul declinului populației din ultimii ani. România rămâne însă la coada clasamentului european cu totalul de sub 100 de euro pe locuitor, în timp ce statele europene dezvoltate au cheltuieli care trec de 2.000 de euro în medie, cu maxime de peste 4.000 în Elveția, Belgia, Olanda sau Marea Britanie.

Concentrare la vârf

Numărul societăților de asigurare care active anul trecut s-a ridicat la 35, dintre care 20 sunt prezente doar pe asigurări generale, opt doar pe asigurări de viață și șapte au activitate mixtă. Liderul pieței a fost Allianz – Țiriac Asigurări, cu prime brute subscrise de 1,05 miliarde lei și o cotă de piață de 12%, urmată de Omniasig VIG cu 976,7 milioane lei și o cotă de 11,1%, Groupama Asigurări cu 804,8 milioane lei și 9,2%, Asirom Vienna Insurance Group cu 740,6 milioane lei și 8,4% și Euroins cu 718,4 milioane lei și 8,2%. Primele cinci companii din industrie au o cotă cumulată de piață de 49,08%, iar cele din top zece se apropie de o pondere de 80%.

Practic, piața este dominată de câțiva jucători, în timp ce restul de 25 de companii se luptă pentru un volum total de prime de 1,8 miliarde lei. Anul acesta ar putea avea loc modificări și în top zece, având în vedere că Astra nu mai funcționează și alte trei companii, Euroins, Carpatica și City Insurance, se confruntă cu dificulltăți financiare, fiind în vizorul ASF pentru redresare.

Concentrarea regională este vizibilă și în această industrie, cu o pondere a zonei București-Ilfov de 44,1% din totalul asigurărilor generale și de 83,5% în cel al asigurărilor de viață, conform împărțirii naționale pe opt regiuni de dezvoltare. Pe locul secund ca pondere se află regiunea Nord-Vest (cu 10,5% la generale și 3,3% la viață), iar pe ultimul se găsește Suud-Vest (cu 4,95% la generale și 1,15% la viață).

Pe partea de intermediere ASF numără 603 brokeri de asigurare care dețineau autorizație de funcționare.